Budapest, 2018. június 20., szerda (MTI) - A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportja májusban egy hét alatt mintegy hatezer vizsgálatot végzett Erdélyben - közölte a szolgálat szerdán az MTI-vel.

    Mint írják, idén májusban 40 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Csíkszenttamásra, Bögözre, Csíkszentkirályra, Gyimesbükkre, Rugonfalvára, Csíkszépvízre, Nagygalambfalvára, Csíkszentmihályba, Siménfalvára, Csíkszentmártonba, Csíkdelnére, Csíkpálfalvára, Kobátfalvára és Csíkszeredába látogattak el.
    Az orvoscsoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, nőgyógyászok, urológus, aneszteziológus, ortopéd műszerész, pedoaudiológus, hallásakusztikusok, gyógypedagógus, valamint gyerekekkel foglalkozó fül-orr-gégészek, szemészek vettek részt a diplomás ápolók, egészségnevelő, mentőápolók, szakorvosjelöltek mellett. 
    Az orvosok mintegy 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, több mint 60 gyereket kezeltek ottani kollégákkal közösen és 18 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.
    A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 26 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 18 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, csaknem négyszázezer forint értékben.
    Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, amelyben az önkéntes orvosok 423 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt. A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején, ezek alapján 22 páciens esetében diagnosztizáltak súlyos elváltozást, a fenti esetekben további kezelésekre, műtétekre lesz szükség, 120 esetben gyógyszeres terápia javasolt.
    A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb október 6. és 12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

MTI

2018 JÚN 21 06:36:00/