Mit érdemes tudni a vazektómiáról?
Németországi adatok szerint egyre több férfi dönt a sterilizáció mellett. 2006-ban a nemzőképes korú férfiak 2 százaléka döntött az ondóvezeték elkötése mellett, míg 1992-ben ez az arány mindössze 0,5 százalék volt. Ezek a férfiak javarészt a biztonságos fogamzásgátlás érdekében választotta a beavatkozást. 

Mi a vazektómia?


Németországi adatok szerint egyre több férfi dönt a sterilizáció mellett. 2006-ban a nemzőképes korú férfiak 2 százaléka döntött az ondóvezeték elkötése mellett, míg 1992-ben ez az arány mindössze 0,5 százalék volt. Ezek a férfiak javarészt a biztonságos fogamzásgátlás érdekében választotta a beavatkozást. A vazektómia során az orvos mindössze megszakítja az ondóvezetéket (míg például a kasztráció esetén eltávolítják a heréket), a sterilizáció ezen módja sokkal kisebb beavatkozást igényel, ezáltal jóval kevesebb kockázattal jár, mint a női sterilizáció. 


Milyen biztonságos a vazektómia?

Ezen fogamzásgátlási módszer ún. Pearl-indexe 0,25. Ez az érték adja meg, hogy 1 év alatt 100 esetből hány mekkora a nem kívánt terhesség esélye. Tehát azt jelenti, hogy a vazektómián átesett 400-ból 1 férfi marad továbbra is nemzőképes.

Mielőtt döntene, mindenképp keresse fel orvosát, és tájékozódjon a lehetséges kockázatokról. Feleségével, partnerével is beszéljék át a beavatkozást és annak következményeit.


Hogyan történik a beavatkozás?


A vazektómia általában ambuláns orvosi beavatkozás, maga a sterilizáció egy viszonylag egyszerű műtét. Helyi érzéstelenítés mellett az orvos átvágja az ondóvezetékeket és a végeket elzárja, majd a herezacskón ejtett apró bemetszést a műtét végén összeölti. Az egész beavatkozás mindössze kb. 20 percig tart.

A műtétet követő néhány hónapban az ondófolyadékban még előfordulhat nemzőképes sperma, amelyek pl. az ondóhólyagban éltek túl. Ezért az orvos a műtétet követően töb alkalommal is ellenőrzi, sikeres volt-e a beavatkozás, megvizsgálja, hogy az ondó tartalmaz-e spermát. Amig az ondóból teljesen ki nme örül a sperma, a pároknak érdemes valamilyen kiegészítő fogamzásgátló módszert is alkalmazniuk.


Visszafordítható a sterilizáció?


Az ondóvezeték elkötése elméletileg műtéti úton elméletileg feloldható, de minél régebben történt a vazektómia, annál kisebb az esély, hogy az érintett férfi ismét nemzőképes lesz. Ennek az az oka, hogy sok sterilizált férfi szervezetében ellenanyag képződik a saját spermájuk ellen,ha avazektómia során a sperma valamely alkotóeleme a vérbe jut. Minél magasabb a vérben ennek az ellenanyagnak a szintje, annál kisebb az esélye, hogy az érintett férfi spermája képes a megtermékenyítésre. 

A műtött férfiak több  mint 60 százalékánál ismét kimutatható néhány sperma az ondóban a visszaállító műtétet követően, ennek ellenére a nemzőképesség korlátozott. Ezért fontos előre átgondolni, hogy a vazektómiát követően várhatóan nem tud majd saját gyermeket nemzeni.


Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

  • a here véredényeinek sérülése
  • mellékhere-gyulladás
  • fertőzések
  • a megszakított rész alatt összecsomósodott sperma gyűlhat össze


Mi változik meg a beavatkozást követően?

  • a beavatkozás nem változtatja meg a nemi életet, nem befolyásolja a nemi vágyat, az erekciót vagy az ejakulációt
  • az ondó már nem tartalmaz sermát, de egyébként változatlan
  • a beavatkozás után gyakorlatilag nem kell tartani a nem  kívánt terhességtől, és felszabadultabbá válhat a szexuális élet. Egy tanulmány szerint a vazektómián áteső féfiak a műtét után 4 évvel arról számoltak be, hogy az életminőségük és a nemiéletük nem változott, vagy éppen javult.


Forrás: www.netdoktor.de - fotó: Liz Jones (flickr.com)
2015 SZE 07 18:24:21/