Mit tehetünk a rák ellen?
Ne dohányozzon, ne napozzon túl sokáig, próbálja meg elkerülni a vegyi anyagokkal való érintkezést, étkezzen egészségesen, hogy megelőzze a rákos megbetegedéseket... Gyakran halljuk ezeket a figyelmeztetéseket, a tudomány számára azonban nem kérdés, hogy a rák kialakulása nem csak az egyén szokásaitól, életmódjától függ.

Ismert, hogy a daganatok 5-10%-áért az öröklött tényezők felelnek, és úgy tűnik, a rák sok esetben szinte véletlenszerűen jelenik meg. De mi okozza igazából a rákot, és mekkora a balszerencse szerepe?


Az amerikai Johns Hopkins Egyetem két kutatója, Christian Tomasetti és Bert Vogelstein legfrissebb eredményei szerint az úgynevezett szöveti őssejt tanulmányozásával adható meg a válasz.


A test különböző szöveteiben az őssejtek afféle apró gyárakként működnek, feladatuk ugyanolyan sejteket előállítani, hiszen a testünk a pusztuló sejtek helyettesítésének köszönhetően képes létezni. Ugyanez a folyamat tehető ugyanakkor felelőssé a rák kialakulásáért, mivel a sejtek osztódásakor keletkező DNS-mutációk vezetnek a daganatokhoz. A két kutató arra a következtetésre jutott, hogy érdemes megvizsgálniuk, az egyes szövettípusoknál jellemző őssejtszám és az adott területen megjelenő rák fejlődése között találnak-e összefüggést.


Feltételezésük beigazolódott: minél több őssejt található egy szövetben, annál magasabb a rák előfordulásának kockázata, mindez pedig alapvetően megváltoztathatja a rákról alkotott elképzeléseket. A kutatók azonban nem azt állítják, hogy nem tehetünk lépéseket a rák megelőzése érdekében, vagy hogy azok, amelyeket a bevezetőben említettünk, értelmetlenek lennének. Sokkal inkább a rákszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet eredményeik.


Forrás: time.com
2015 JAN 03 03:37:23/