Mitől alakulhat ki az orrvérzés?
Okai: helyi és általános okokat különböztetünk meg. Helyi fertőzések (v), az orrnyálkahártya kiszáradása, különböző sérülések (orrtörés és az orr piszkálásából eredő ismétlődő sérülések), koponyatörés, idegentest, orrsövény átszakadás, helyi érrendellenességek okozhatnak panaszt. 

Az orrvérzés általános okai között szerepelnek a különböző érrendszeri megbetegedések (pl. érelmeszesedés, magas vérnyomás), vérképzőszervi elváltozások (pl. a csontvelő sejtképzési zavara miatti vérszegénység, fehérvérűség, csökkent vérlemezke szám, Osler kór; véralvadási zavarok (májbetegségek, öröklődő vérzékenység pl. hemofília, vérhígító kezelés, gyógyszermellékhatás.

Látható, hogy az orrvérzés hátterében rendkívül sokféle ok állhat. Leggyakrabban az orrsövény elülső, erekkel sűrűn ellátott részéről (Kiesselbach-régió) ered. Az orrszárnyakat 5-10 percen keresztül összeszorítva, illetve lokális hideg, jegelés alkalmazásával a vérzés gyakran elállítható. Ha ez a módszer nem vezet eredményre, akkor szakellátásra van szükség. A vérzés átmenetileg elállítható érösszehúzó anyagot (pl. fenilefrint) és fájdalomcsillapítót (pl. lidokaint) tartalmazó oldattal átitatott orrtampon behelyezésével. Miután a vérzés elállt, és a nyálkahártya elzsibbadt, az orvos a vérzés forrását például ezüstnitrát alkalmazásával kémiai úton, vagy elektromos áram segítségével elégeti (kauterizálja).

Ha a beteg orrvérzése így nem uralható, gézcsíkokat helyeznek az orrüregbe, úgynevezett réteges tamponálást végeznek. A vérzés elállítása után további vizsgálatokkal tisztázandó pontosan mi okozta a problémát. Az orr hátsó részében kialakuló vérzés csillapítása nehezebb feladat.  Olykor az orvos az érintett területet ellátó verőér lekötésére, vagy az orrüreg hátsó részének kitamponálására kényszerül. A tamponokat általában 4 napig tartják bent, amelyet fokozatosan lazítanak, közben szájon át adott antibiotikummal, pl. penicillin származékkal veszik elejét az orrmelléküregek vagy a középfül gyulladásának.

Azoknál, akik öröklődő hajszálértágulattal járó, vérzéses érrendellenességben, Osler kórban szenvednek, gyakori és igen komoly orrvérzés jelentkezhet. Ez pedig súlyos, állandósult, és vasbevitelre csak nehezen gyógyuló vérszegénységhez vezet.

A májbetegségben szenvedők hajlamosabbá válhatnak vérzések kialakulására, és ez gyakran súlyos orrvérzés képében jelentkezik. Ha a beteg sok vért vesztett, vérátömlesztés is szükségessé válhat. 

Lektorálta Dr. Varga Zsuzsa