Mítoszok a terhességről és a tények
Az állapotos nőket rengeteg tanáccsal látja el a védőnő, az orvos, a család, a barátok, ismerősök, amelyek között nem könnyű eligazodni. Néha csak felesleges aggodalomra adnak okot, esetenként pedig többet ártanak, mint amennyit használnak. Összegyűjtöttünk ezekből a mítoszokból néhányat, és megvizsgáltuk a valóságtartalmukat. 
1. Két ember helyett eszik: természetesen igaz az, hogy mivel az édesanya szervezete táplálja a magzatot, az étkezési szokások megváltoznak a terhesség alatt, és diétás megfontolások szóba sem jöhetnek, nem szabad viszont túlzásokba esni. Kutatások alapján átlagosan napi 300 kalória plusz bevitele szükséges ahhoz, hogy a gyermek megfelelően tudjon fejlődni, így az egészséges, normál alkatú nőknél alapesetben 10-15 kg súlygyarapodás tekinthető orvosilag elfogadottnak, 25 kg felett viszont már kockázatok jelennek meg. Ezek közé tartozik a császármetszés valószínűségének növekedése, ráadásul a "túl nagyra nőtt" babák nagyobb valószínűséggel küzdenek majd később súlyproblémákkal.

2. Nem szabad festenie a haját: a ma használatos hajfestékek sokkal kevésbé károsak, mint elődeik voltak, a vegyi anyagok csak minimális mennyiségben szívódnak fel a bőrön keresztül. Ha mégis aggódik, az első trimeszterben hanyagolja a hajfestést. Jelentősebb probléma lehet a festék miatt fellépő hányinger, így állapotosan különösen kell figyelnie arra, hogy jól szellőző helyen fesse a haját.

3. Nemet kell mondania a koffeinre: a terhesség alatti koffeinfogyasztást szokás a vetéléssel, a koraszüléssel és az alacsony születési súllyal összefüggésbe hozni, ez azonban tudományosan nincs eléggé megalapozva. Úgy tűnik, a nem eltúlzott mértékű kávézás nem jár semmilyen káros hatással a magzatra, így a hangsúly inkább az arányok megtartásán van.

4. Egyáltalán nem szabad halat fogyasztania: bizonyos halfajtákban és a tenger gyümölcseinek egy részében valóban vannak olyan anyagok, amelyek veszélyesek lehetne. A kardhal, a cápahús, a királymakréla, a sushi és a nyers halak általában nem ajánlottak. A lazac, a rák vagy a tonhal azonban nem hogy ártani nem fog, hanem elősegíti például az omega-3 zsírsav megfelelő bevitelének biztosítását, ami a gyermek agyának fejlődésében segédkezik.

5. Nemet kell mondania a szexuális életre: ha a terhessége komplikációmentes, a nemi életet egyáltalán nem kell kerülnie. A magzatburok és a méh izmai tökéletesen védik a babát a fizikai hatásoktól, az orgazmussal járó összehúzódások pedig lényegesen különböznek a szülés közben jelentkezőktől - csak a veszélyeztetett terhesség jellemzője, hogy vetélés eredményezhetnek ezek az összehúzódások. A nemi úton terjedő betegségek elleni védekezésre viszont továbbra is minden esetben ügyelni kell!


Van véleménye?

Írja meg nekünk!
Forrás: webmd.com