Nagyobb eséllyel szül a nő hüvelyi úton császár után bába segítségével
Azok a nők, akik császármetszéssel szültek, nagyobb eséllyel szülhetnek másodszorra vaginális úton akkor, ha bába vezeti le a szülésüket – derül ki a Manchesteri Egyetem friss kutatásból.

Noha a császármetszés manapság már biztonságos beavatkozásnak tekinthető, a vaginális szülés számos előnyt rejt magában: egy sor kockázat elkerülhető a segítségével, a hüvelyi úton született babák immunrendszere ugyanis erősebb, és az asztma, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség is ritkább ezeknél a kicsiknél. Éppen ezért ma már egyre több szakember áll ki a hüvelyi szülés mellett akkor is, ha az anyának korábban császármetszése volt: bizonyos esetekben ez ugyanis biztonságos opció.


A Birth című szaklapban publikált kutatás azt vizsgálta, hogy milyen arányban szülnek vaginális úton ezek a nők bába, illetve szülészorvos segítségével. A kutatásban két csoportba osztottak 405 nőt, akik ugyanabban a kórházban szültek: az első csoport tagjai szülészorvosnál vettek részt terhesgondozásban, még 2008-ban. 2009-2010 között, a kórház szabályai megváltoztak, így a másik csoport tagjai pedig bába segítségével estek át a terhességen és a szülésen 2011-ben.


Azoknak a nőknek az aránya, akik császár után vaginális úton szándékoztak szülni, 2011-ben 90,3 százalék volt, míg 2008-ban 77 százalék. Azok, akiknek sikerült is vaginális úton szülni császármetszés után a bábával szülő csoport esetében 61,2 százalékos volt, szemben a másik csoport 46,9 százalékával.


A kutatást vezető Dr. Helen White elmondta, hogy a vizsgált nők között nem sok különbség mutatkozott, ezért valószínű, hogy nem egyéni különbségek, hanem a bábák és a szülésorvosok attitűdje volt az, ami a jelentős eltérést okozta.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 09 09:00:00/