Nálam is kialakulhat a krónikus veseelégtelenség?
Mikor és hogyan diagnosztizálják a krónikus veseelégtelenséget? Melyek az előjelei? Melyek a vesebetegségek lehetséges komplikációi? Ezekre a kérdésekre válaszolunk.

A vesék termelik a vizeletet és bizonyos hormonokat

A vesék elsődleges funkciója, hogy megszűrjék a vérből származó hulladékokat, amelyek az organizmus sejtjeinek pusztulásakor és az emésztés során keletkeznek, majd ezeket eltávolítja a vizelettel. Vese nélkül nem tudunk élni, a szervezet önmagát mérgezné meg. Továbbá a vesék részt vesznek bizonyos hormonok termelésében: renin (a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet), eritropoetin (a vörös vérsejtképződésben van szerepe) és kalcitriol (kalcium felszívódásában játszik szerepet). A hormonok kiválasztásában játszott szerepe megmagyarázza, hogy a krónikus veseelégtelenségben szenvedő személynél, miért nagyobb a magas vérnyomás, a vérszegénység és a osteoporosis kialakulásának kockázata.

A krónikus veseelégtelenség korai jelei

Bármilyen vesefunkció csökkenés rendkívül káros. A probléma az, hogy az elején, nincs különösebb jel. Azonban meg lehet figyelni egy túlzott terhelésre jelentkező, fokozatos kialakuló fáradékonyságot, étvágytalanságot, egyre gyakoribb vizelési ingert, éjszaka többször is, magas vérnyomást és ödémát. Csak később, amikor a vesefunkciók tovább csökkentek, tűnnek fel bizonyos árulkodó jelek:

• fáradtság,

• emésztési zavarok (étvágytalanság, a hústól való undor, hányinger, hányás)

• fogyás,

• görcsök, nyugtalan láb különösen éjszaka,

• néha erős viszketés,

• alvászavarok, stb

A krónikus veseelégtelenség váratlan felfedezése

Sok esetben véletlenül veszik észre krónikus veseelégtelenséget. Különösen azokban az esetben, ha kiegészítő vizsgálatokat kérnek magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy vizelési problémákkal küzdő betegek esetén. Azonban veseelégtelenséget más betegségtől nem szenvedő személyeknél is diagnosztizálhatnak.

A krónikus veseelégtelenség diagnosztizálása

A diagnózis alapja a vér kreatinin szintjének a mérése (nagyobb, mint 120 mol / l nőknél és 130 mmol / l férfiak). A kreatinin a folyamatosan megújuló izom sejtek természetes bomlásából származik. Amikor a vesék nem működnek rendesen, a kreatinin-szintje megemelkedik a vérben.

Figyelem, a krónikus veseelégtelenségnek nagyon komoly szövődményei lehetnek!