Budapest, 2018. március 2., péntek (MTI) - Kockázattal jár az Universal Animal PM készítmény fogyasztása, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkezdte a testépítőknek szánt élelmiszer vizsgálatát, mivel az Egyesült Államokból származó termék nem engedélyezett összetevőt, gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, úgynevezett alfa-glicerilfoszforilkolint (GPC).

    A Nébih pénteken a honlapján közölte, hogy az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül, riasztás útján értesült az esetről.
    A Universal Animal PM-ből (RASFF referenciaszáma 2018.0329) az Európai Unió 17 tagállamába, köztük Magyarországra, valamint Ukrajnába adtak el. A dobozonként 30 csomagot tartalmazó terméket a külföldi webshopok mellett magyarországi oldalakon is forgalmazzák. A készítményt anabolikus kiegészítőként árulják, amely a leírás szerint segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét, továbbá elősegíti a regenerációt és gyorsabb izomtömeg-növekedést tesz lehetővé.
    A hivatal közleményében kiemeli: a GPC-t tartalmazó készítmény fogyasztása kockázattal jár, összetétele veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét, ezért az uniós élelmiszerjog szerint az EU tagállamokban nem forgalmazható. A Nébih a vásárlóknak azt javasolja, hogy mivel a GPC hatóanyag más, hasonló rendeltetésű termékekben is jelen lehet, minden esetben ellenőrizzék a termék összetevőit a címkén.

MTI

2018 MÁR 05 07:21:00/