Nem érdemes leszokással nyaggatni dohányzó társunkat, csak még többet fog szívni
A cigarettát letenni meglehetősen stresszes folyamat, és rendszerint a dohányos partnerét épp úgy megviseli ez az időszak, mint magát a dohányost. Akadnak, akik ilyenkor nyaggatják társukat, hogy legyenek kitartóbbak, de ez általában kontraproduktív: ilyenkor a dohányos ideges lesz, és inkább rágyújt.

A University of Aberdeen és a University of Zurich közös kutatása szerint a legrosszabb, amit az ember egy leszokóban lévő dohányos mellett tehet az, ha folyton rászólunk, ha szeretne rágyújtani. Ehelyett a jelek szerint a bátorító szavak segítenek, illetve az, ha néhány egyszerű dologban segítjük a másikat, például rágót veszünk neki.


“A dohányzás az egyik olyan vezető halálok, amely tökéletesen elkerülhető volna. Éppen ezért minden kutatás fontos, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan könnyíthető meg a leszokás folyamata” – mondja a kutatást vezető Dr. Gertraud Stadler, a University of Aberdeen munkatársa.


A kutatás során a szakemberek 100 olyan pár viselkedését vizsgálták, ahol az egyik fél épp a dohányzásról készült leszokni. Az eredmények a Health Psychology című szaklapban kerültek publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 25 08:43:41/