Nem kell bizonyítani a homeopátiás készítmények hatásosságát a Gyógyszerészeti intézet szerint
Egy uniós jogszabály az alapja a homeopátiás készítmények magyarországi forgalmazásának, azonban ezen szerek esetében is ellenőrzött a gyártás, a termék tisztasága, minősége, előállításukhoz gyógyszergyártási engedély kell, csak a hatásosságot nem kell bizonyítani - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán az MTI-vel.
Az OGYÉI közleményével az MTA Orvosi Tudományok Osztálya állásfoglalására reagált, miszerint a grémium tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.
A gyógyszerészeti intézet emlékeztetett arra, hogy a hatályos rendelet értelmében a homeopátiás készítmények, amennyiben bizonyos feltételeket teljesítenek (nincs feltüntetve javallat, a kiindulási anyag hígítási foka biztosítja az ártalmatlanságot, kizárja a mérgezés lehetőségét), akkor egyszerűsített engedélyezésre jogosultak, azaz sem állatkísérleteket, sem embereken klinikai vizsgálatokat nem kell az engedélyhez elvégezni.
Természetesen - hangsúlyozta az OGYÉI - ezen szerek esetében is ellenőrzött a gyártás, a termék tisztasága, minősége, előállításukhoz gyógyszergyártási engedély kell, azonban a hatásosságot nem kell bizonyítani. Amennyiben homeopátiás gyógyszert orvosi javallattal kívánnának forgalomba hozni, annak hatásosságát ugyanúgy kell bizonyítani, mint a többi gyógyszerét.
A közleményben idézték Pozsgay Csillát, az OGYÉI főigazgatóját, aki szerint a tudományos szakmai közéletben egyre több vitát vált ki a homeopátiás szerek létjogosultsága, ám a magyarországi hatóságnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a homeopátiás készítmények tekintetében az Európai Bizottság kezdeményezte volna a gyógyszerkódex módosítását, intézetük a bizottság állásfoglalását kérte a szabályozás esetleges módosításával kapcsolatban. A főigazgató szerint a homeopátia elfogadottsága országonként eltérő és vannak olyan területek, így például a gyermekgyógyászat, ahol ezen készítmények létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.


Forrás: MTI - Fotó: Marie de Gouville (Flickr.com)
2015 NOV 11 22:15:44/