Nem kell félnünk a rákkeltő osztrák tejtől!
A túl magas arányban hexaklórbenzolt tartalmazó tej nem lépte át az osztrák határt, nincs mitől tartanunk. 
Az érintett cég vezetői ezt azután közölték, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte az Ausztriából származó tej- és tejtermékek fokozott ellenőrzését. Az osztrák hírügynökség érdeklődésére az osztrák agrárminisztérium a magyarországi aggályokat nem kommentálta. 
    
Az érintett cég, a Sonnenalm, amely szombaton valamennyi tejet tartalmazó áruját visszavonta a forgalomból, kizárólag belföldön, leginkább Közép-Karintiában árusította termékeit. 
    
Az Osztrák Tejfeldolgozók Egyesületének (VÖM) elnöke az osztrák tejtermékek fogyasztását teljesen megbízhatónak, és a termékek ellenőrzését igen alaposnak nevezte. Kiemelte: az érintett tejipari cég regionális piacot látott el. 
    
A hét elején rendkívüli tartományi ülést tartottak, és 261 gazdaság átvizsgálását kezdték meg a Karintiában fekvő Görtsczitzal környékén, amely során csaknem ezer takarmányvizsgálatot végeznek az osztrák agrárkamara munkatársai. Eddig négy gazdaság takarmányában mértek magas HCB-szintet, előzetes számítások szerint csaknem 600 tonna takarmányt kell majd megsemmisíteni. 
    
Egészségügyi szűréseket, vérvételt és konzultációkat is szerveznek, a szoptatós anyáknak anyatej vizsgálatára is lehetőségük van. A felvilágosítás miatt telefonos forródrót működik a régióban.
    
A HCB olyan szintetikus anyag, amelyet növényvédő szerként és a vegyiparban használnak. A 2004-ben érvénybe lépő Stockholmi Egyezmény keretein belül világszerte korlátozták vagy betiltották a rákkeltő anyag használatát. Azt még vizsgálják, hogy az egészségre káros HCB a környéken található cementgyárból, esetleg egy vegyipari üzemből került-e a levegőbe.


Van véleménye?

Mondja el nekünk!
Forrás: mti.hu
2014 DEC 10 02:10:38/