Nem sportital, nem is oltja a szomjat az energiaital
Martos Éva, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában hangsúlyozta, hogy az energiaitalok nem szomjoltó üdítők, nem sportitalok, az egészségre számos káros hatásuk van.
Korábban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában írt arról, hogy az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozását tervezi a kormány. Azt is közölte, hogy a kormány célja a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása a leginkább érintett iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében. A nevelési-oktatási intézményekben, valamint az intézményen kívül a gyerekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken energiaital már most sem árusítható, illetve fogyasztható - tette hozzá.
Martos Éva az M1 műsorában elmondta: sok gyermek úgy tekint az energiaitalra, mint egy üdítőre, sok szülő pedig sportolás előtt adja gyermekének, pedig az energiaitalok - többek között túlzottan magas koffeintartalmuk miatt - akár életveszélyes tüneteket is okozhatnak. Példaként említette, hogy ezek az italok a központi idegrendszerre hatva túlzott ingerlékenységet, álmatlanságot okozhatnak, de energiaital miatti rosszullétnél többször tapasztaltak erős szívdobogást, szívritmuszavart.
A főigazgató-helyettes felidézte, hogy korábban több felmérést is készítettek az energiaital-fogyasztásról. Ezekből kiderült, hogy a gyermekek 80 százaléka fogyasztott már energiaitalt, 40 százalékuk "nagyfogyasztó" - sorolta a szakember, kiemelve: a gyermekek 30 százaléka reggelire fogyaszt energiaitalt.
Martos Éva kérdésre válaszolva elmondta, hogy az energiaitalokat nem kell engedélyeztetni. Arra viszont van szabály, hogy iskolai, gyermekrendezvényeken nem lehet árusítani, illetve reklámozni energiaitalt - tette hozzá.


Forrás: MTI - Tambako The Jaguar