Nem valószínű, hogy Európában ebola-járvány alakul ki
Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WTO) európai regionális igazgatója az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: nagyon alacsony annak a valószínűsége, hogy az ebola Európát veszélyeztethetné, és a spanyolországi fertőzés sem vezet majd járványhoz.  
Hozzátette: azt valószínűsíteni lehet, hogy a következő hetekben, hónapokban lesz egy-egy behurcolt fertőzött, de ezek elszigetelt esetek lesznek. Továbbá az is elképzelhető, hogy lesznek olyan esetek, mint most Spanyolországban, hogy az ebolás betegeket ápoló egészségügyi személyzet kapja el a vírust.

Jakab Zsuzsanna kiemelte, egy esetleges járvány kialakulásának gátat szab a magas európai közegészségügyi és járványügyi felkészültség, a jó laboratóriumi kapacitás, a jó egészségügyi feltételrendszer, a beteg(ek) elkülönítésére és gyógyítására alkalmas kórházak, és a beteggel kapcsolatba kerültek felderítésének lehetősége, és a jól képzett szakembergárda.

Jakab Zsuzsanna európai regionális igazgató nyilatkozatának előzménye, hogy Spanyolországban bizonyossá vált egy olyan ápolónő megfertőződése, aki egy Sierra Leonéból Ebola-fertőzéssel hazatérő, 69 éves spanyol papot kezelt. Négy másik embert, aki az ápolónővel közvetlen kapcsolatban állt, kórházi megfigyelés alá vontak, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Ez az első olyan ismert eset a világon, amelyben valaki Afrikán kívül kapta el az Ebola-vírust.

Minden európai országban léteznek azok az egészségügyi szabályok és eljárások, amelyeket gyanús esetben életbe kell léptetni, és szigorúan be kell tartani. "Nagyon fontos az egeszségügy dolgozók fokozott védelme, és mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a megfertőződés rizikóját csökkentsük. A jó dolog az, hogy tudjuk mit kell tenni. Ezek betartása nagyon fontos" - tette hozzá Jakab Zsuzsanna.

A WHO európai szervezetéhez tartozó térség több országában kezeltek már olyan ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából szállítottak haza. Ilyen például Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország. A járvány a három leginkább sújtott államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 3400 emberrel végzett.


Van véleménye?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval!
Forrás: mti.hu
2014 OKT 09 01:30:55/