Nemsokára megjelenhet egy atkaallergia elleni oltás?
Az asztmások több mint fele allergiás a poratkára. Az allergénnel való érintkezés okozza leggyakrabban a rohamokat. Hogy jobb eredményeket érjenek el e betegség elleni küzdelemben, egy francia és osztrák kutatókból álló csoport nagyot haladt az oltás kifejlesztése felé.

A poratka allergiások kezelésére, az egyetlen jelenleg elérhető kezelés a deszenzibiláció. Ez nem más, mint hogy évekig kiteszik a beteget az allergénnek úgy, hogy az immunrendszer védő sejteket és antitesteket termeljen. Általában a nyelv alá kell beadni.

A Bécsi Egyetem (Ausztria), az INSERM (Franciország) és az INRA (Franciország) kutatói allergénekből kifejlesztettek úgynevezett hipoallergén peptideket. Ebben az esetben atkák peptidjeit. Ezzel az a cél, hogy oltásként használják, immunizálva az allergiásokat.

A tanulmány szerzői egereken tesztelték, a peptidekkel oltották be az állatokat az atka allergiás túlérzékenység előtt és alatt. Ezután mérték a légúti elzáródást a rágcsálóknál, amikor ki tették őket az allergénnek. Így kimutatva, hogy a peptiddel beoltott asztmás egerek hörgőinek reaktivitása normális.

Mennyire más, mint a deszenzibiláció? „A deszenzibilizáció során a teljes atkát használják,” mondja Antoine Magnan professzor, a tanulmány társszerzője. „Itt az a lényeg, hogy egy fehérje kis részét használjuk, amelyre a beteg allergiás. Ez specifikusabb, tudjuk, hogy mit adunk be, és elvileg nem kockáztatjuk, hogy allergiás reakció lépjen fel.” Röviden, azok a mellékhatások, amelyek néha előfordulnak a deszenzibiláció során a betegeknél mérsékli vagy megszünteti. Egy másik előnye ennek a terápiának, hogy „hatását rövid idő alatt kitölti és hosszantartó védelmet biztosít.” És végül, a peptidekkel való oltás hasznos gyulladásgátló aktivitást indukál.

„A hypoallergén peptiddel való oltás védő hatás, egy nagyon érdekes terápiás lehetőség, hogy megállítsák az asztma térnyerését, különösen a veszélyeztetett gyermekek körében”, mondják a szerzők. Azonban további állatkisérletek szükségesek, mielőtt döntenének az első embereken végzett klinikai tesztekről.


Forrás: destinationsante.com - fotó: Biodiversity Heritage Library (Flickr.com)
2015 MÁJ 09 13:49:43/