Nőként mikor forduljon urológushoz?
Tartja magát a tévhit, hogy nőgyógyász megfelelője a férfiak számára az urológus. Azonban számos olyan megbetegedés létezik, aminek kezelése a nők esetében is az urológus szakterülete.

Potenciaproblémák és prosztatapanaszok esetén a férfiak az urológust keresik fel. Ám legkésőbb a váróteremben kiderül, hogy az urológus szakorvos segítségére nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is szüksége lehet.

Az állítólagos férfiorvost érdemes felkeresni abban az esetben, ha nőként fájdalmassá válik a vizelés. Az urológus a húgyúti szervek szakorvosa: hólyaghurut, inkontinencia, vesekő, a hólyagot és a vesét érintő daganatos megbetegedések kivizsgálása és gyógyítása a szakterülete, mindegy, hogy férfit vagy nőt érint a megbetegedés. Ráadásul számos panasz esetén a páciensek túlnyomó többsége nő, ilyen például a hólyaghurut, amit a két nem közötti anatómiai eltérés okoz. A nőknél rövidebb a húgycső, ezért sokkal könnyebben juthatnak gyulladást kiváltó kórokozók a húgyhólyagba.

 

Az urológiai vizsgálat esetén fontos, hogy a panaszainkat őszintén elmondjuk a szakorvosnak, valamint a vizeletvizsgálat szolgáltatja az elsődleges információt arról, milyen baktériumok okozhatják a megbetegedést. További szükséges vizsgálat lehet a hasi ultrahang, hólyagtükrözés és röntgen.

 

A kiválasztó szervek megbetegedései esetén egyes orvosi szakterületek átfedik egymást. Vesepanaszok esetén nefrológushoz is fordulhatunk, rákos megbetegedés esetén az onkológus is részt vesz a gyógyításban, míg az inkontinenciát kiváltó medencefenék süllyedés esetén nőgyógyász és urológus bevonása is szükséges. Az uroginekológiai szakemberek kifejezetten olyan, nőket érintő panaszokkal foglalkoznak, mint a medencefenék- vagy méhsüllyedés, vizelési zavarok, egyes nemibetegségek, mint a Chlamydiás fertőzés, bizonyos ráktípusok, és inkontinencia.

Forrás: www.rp-online.de - Fotó: (Flickr.com)
2015 JÚL 31 21:43:53/