November 2-án már három magyarországi városban volt egészségtelen a levegő
Debrecenben, Nyíregyházán és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő hétfőn, nyolc másik településnek, köztük Budapestnek pedig kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzete - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel, az Országos Közegészségügyi Központ adataira hivatkozva.

A közlemény szerint Debrecenben, Nyíregyházán és Sajószentpéteren az elmúlt 24 óra adatai alapján egészségtelen szintű a levegőben a szálló por koncentrációja. További nyolc város - Budapest, valamint Ajka, Kazincbarcika, Miskolc, Salgótarján, Százhalombatta, Szeged, Szolnok - levegő-egészségügyi helyzete pedig kifogásolt.

A meteorológiai előrejelzés és a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján kedd reggelig nem várható lényeges változás a városok levegő-egészségügyi helyzetében.

Az ÁNTSZ azt javasolta, hogy az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főként az idősebbek és a légszennyezettségre érzékenyek minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kinti aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítést kapott településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve óvják a gyerekeket a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

Forrás: www.mti.hu - fotó: Luton Anderson (flickr.com)
2015 NOV 03 00:07:08/