Nyál- és vérminta alapján kimutathatók lesznek a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések
Az amerikai Johns Hopkins Medicine orvosai áttörést értek el a humán papillomavírus okozta rákos megbetegedések kutatásában – módszerükkel nyál- és vérminta segítségével felfedezhető a rák. 
A humán papillomavírus okozta rákok a bőrön és a nyálkahártyákon alakulnak ki - egyes felmérések szerint az Egyesült Államokban a szájnyálkahártyai rákos elváltozások 70%-ban a vírus jelenlétére vezethetők vissza. A diagnózist követő első évben átlagosan 1-3 havonta kerül sor kontrollvizsgálatokra, azonban a rák kiújulását- az érintett területek szabad szemmel való vizsgálatának nehézsége miatt - általában csak az olyan tünetek jelentkezésekor fedezik fel az orvosok, mint a csomók megjelenése és a fájdalom. 

A kutatók a daganatok kialakulásáért felelősnek tartott HPV-16-os altípussal dolgoztak és azt igyekeztek kideríteni, vajon használható-e ennek az altípusnak a DNS-e biomarkerként a rák visszatérési valószínűségének vizsgálatához. 93 HPV okozta rákkal küzdő betegtől vettek nyál- és vérmintákat, amelyekben az altípus DNS-ét keresték, eredményeik pedig azt mutatják, hogy a módszer alkalmazása jelenlegi formájában közel 70%-os pontossággal képes kimutatni a rák visszatérésének valószínűségét.