Összefüggést találtak a passzív dohányzás és a gyermekkori ekcéma között
A Journal of Allergy and Clinical Immunology nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók több ezer gyermeket és környezetüket érintő megfigyelés során azt tapasztalták, hogy azoknál a babáknál, akiket már születésük előtt is érintette a passzív dohányzás, gyakrabban alakul ki ekcéma gyermekkoruk során.

Az atópiás dermatitisz - ismertebb nevén az ekcéma - miatt a bőr rettentően viszket, a beteg folyamatosan vörösre vakarja a bőrét, amely berepedezhet, akár nedvedzhet is, hámlik és bekérgesedhet. Ez a gyulladásos betegség az Egyesült Államok lakosságának akár 30 százalékát is érintheti.  Már korábban feltárták az asztma és a passzív dohányzás közötti összefüggést, mindezidáig azonban tisztázatlan volt, van-e összefüggés az ekcéma és a passzív dohányzás között is. A Gyermekegészségügyi és környezeti tanulmányba (Children’s Health and Environmental Research) 3639, 7-8 éves gyermeket vontak be 2005 és 2006 között. Kérdőívek segítségével mérték fel, az egyes gyermekeket érinti-e a passzív dohányzás, és van-e ekcémájuk, valamint a kutatók vérmintákat is vettek. A gyerekek további két évig figyelték meg. 

 

Az eredmények alapján terhesség alatt és azt követően a passzív dohányzás megnövelte az ekcéma kialakulásának kockázatát azoknál a gyerekeknél, akik a TNF-alfa és TLR4 fehérjék speciális variánsait hordozzák. Ezek a fehérjék szerepet játszanak az immunsejtek szabályozásában és az immunrendszer aktiválásában. A Science News szaklap szerint ezeket a variánsokat korábban már összefüggésbe hozták olyan gyulladásos megbetegedésekkel, mint a Crohn-betegség és a reumatoid artritisz.


A Science Newsban megjelent cikk arról is beszámol, hogy az Ulsan Egyetem kutatója, Soo-Jong az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia tanácskozásán elhangzott kijelentése szerint, ha egy gyermek magában hordozza a két speciális génvariáns egyikét és emellett dohányfüstnek van kitéve, a két hatás összeadódva súlyosbíthatja az ekcéma kialakulását.


Forrás: www.iflscience.com - fotó: Z S (flickr.com)
2015 NOV 24 00:03:00/