Mosson fogat minden étkezés után. Rossz fogápolási szokások elősegítik a szájban természetesen előforduló baktériumok elszaporodását. A baktériumok az élelmiszerekből és a nyálból származó fehérjéket bontják le és büdös illékony kénvegyületeket szabadítanak fel. Ezért fontos minden étkezés után a fogmosás és esetleg fogselymezés. Ha ez nem elég, kérjen időpontot fogorvosától. Talán egy lyukas fog, fogkő vagy ínygyulladás van a probléma hátterében;
Ne felejtse el nyelvét. A rossz lehelet magyarázható azzal, hogy az ízlelőbimbók egy kicsit hosszabbak, mint a normál, és a végükön ott maradtak az elhalt sejtek: könnyebben halmozódnak fel a baktériumok és erjednek. Ebben az esetben a nyelvet is meg kell dörzsölni hátulról előre. Erre azonban nem szabad a fogkefe sörtéit használni, mert megsértheti a nyelvet;
Harapjon mentát, petrezselymet vagy kávébabot az étkezés végén. Azonban vigyázzon a mentolos cukorkával: a kellemetlen szagokat elrejtik, de a bennük lévő cukor gyorsan válik tápanyaggá a baktériumok számára és csak megerősítik a rossz leheletet;
Fogyasszon cukormentes rágógumit, hogy aktiválja nyáltermelését. A szájszárazság jelensége gyakori a dohányosok, a stressz emberek, a megfázottak vagy az idősebbek körében és súlyosbíthatja a rossz leheletet, mert a nyál nem tudja megfelelően eltávolítani a baktériumokat;
Igyon gyógyteát a friss leheletért. Keverjen össze 20g rozmaring levelet, 20g kakukkfű levelet, 20g mentalevelet és 20g pitypang levelet. Tegyen egy bögrébe 2 evőkanállal ebből a keverékből és öntsön rá forró vizet. Hagyja ázni 10 percig és szűrje le;
Megjegyzés: Ha minden fogászati problémát kizártak, forduljon füll-orr-gégészhez. Krónikus orrmelléküreg-gyulladás, mandulafertőzés magyarázhatja a szájszagot... Ritkábban cukorbetegség, vese- vagy májelégtelenség, egyes gyógyszerek, hiatus hernia vagy gastrooesophagealis reflux lehet az oka.