Otoszklerózis
Az otoszklerózis (otosclerosis nevű megbetegedés a belsőfül csontos tokjának szerkezeti átépülésével járó állapot, amely a nagyothallások hátterének 7-10%-át jelenti.  

A gócokban kialakuló elváltozás következményeként  a középfül hallócsontláncolatának legbelső eleme, a kengyel rögzül, és így alkalmatlanná válik a hangok belsőfülbe történő átvezetésére. Fő tünete a fájdalmatlanul kialakuló vezetéses nagyothallás, amelyhez sistergő vagy szél fúvásához hasonlító fülzúgás társul. A betegség progresszív lefolyású, az idő előrehaladtával romlik.

Ép dobhártyájú felnőttek között az öröklődő betegségek csoportjába tartozó otoszklerózis a vezetéses típusú halláscsökkenés leggyakoribb oka. A fehér bőrű, fehér népesség kb. 10%-ában mutatható ki valamilyen mértékű otoszklerózis, de csak 1%-ában okoz vezetéses halláscsökkenést. A betegség leggyakrabban a serdülőkor végén, illetve a kora felnőtt korban kezdődik. A hallás legtöbb esetben a kengyel mikrosebészeti úton történő eltávolításával, majd mesterséges pótlásával  javítható. A betegek egy része azonban a műtéttel szemben inkább hallókészülék használatát választja.  

Lektorálta Dr. Varga Zsuzsa

2014 JÚN 30 16:23:04/