Övsömör: egy új vakcina 97%-ban hatékonynak bizonyult ellene
Amikor az övsömör csak Franciaországban évente 250 000 embert érint, amerikai kutatók egy új, az előzőnél hatékonyabb vakcinát fejlesztettek ki. 97%-ban nyújt védelmet.

Az övsömör, a bárányhimlő vírusának újraaktiválódása, amely sok éven keresztül tovább lappang a szervezetben. Ha ez a vírus újra felbukkan a bőrön gennyes pattanásokat idéz elő, amelyek fájdalmat és viszketést okoznak. Általában néhány héten belül eltűnnek, azonban az esetek 1%-ában egy évnél is tovább tarthat a megbetegedés.

Mert legyengült az immunrendszerűk, az idősek, az AIDS-esek és a sugár- vagy kemoterápiás kezelés alatt állók a leginkább veszélyeztetettek.

A jelenleg rendelkezésre álló oltóanyag csak 51%-os hatékonyságú. Azonban új vakcinát fejlesztettek ki az egyik gyógyszergyártó cég kutatói, amely sokkal jobb hatásfokkal rendelkezik: 97%-os.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányhoz 15 400, 50 év feletti,18 országból származó betegen végeztek el kísérletet. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották. Az első csoport kapta meg a kísérleti vakcinát két dózisban két hónapos időközzel, míg a második csoport placebót kapott.

A végén, az új vakcina, kortól függetlenül 97%-ban segített az övsömört elkerülni. A vakcina mellékhatásai továbbra is minimálisak: a vakcina az injekció helyén okozhat fájdalmat és bőrpírt, és alkalmanként izomfájdalmat, fáradtságot, vagy fejfájást.

Franciaországban minden évben 250 000 új övsömör megbetegedést jelentenek. Még ha a kezelések (antihisztaminok, antivirál és gyulladásgátló gyógyszerek) segítik is a betegek gyorsabb gyógyulását, az övsömör évente 2500 átlagosan 8 napos kórházi kezelést igényel. Ezek mind olyan költség és orvosi munkaerő igénybevétel, amely elkerülhető lenne, ha ez az új, hatékonyabb vakcina forgalomba kerülne.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Daniel Paquet (Flickr.com)
2015 MÁJ 23 14:17:27/