PMS-ben szenvedő nőkben háromszor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás
A kutatók szerint azok a nők, akik havonta kénytelenek elszenvedni a premenstruációs tünetegyüttes kínjait, a magas vérnyomás háromszor nagyobb kockázatának is ki vannak téve 40 éves koruk előtt.  

Ha nem kezelik, a magas vérnyomás megháromszorozza a szívroham és az agyvérzés kockázatát, károsíthatja a vesét és a szemet, sőt még a demencia kialakulásának is kedvez. Sajnos a súlyos premenstruációs szindrómában szenvedő nők különösen is ki vannak téve annak, hogy már a 20-as és 30-as éveikben kialakul bennük magas vérnyomás, ami azt jelenti, hogy hosszú évtizednyi betegeskedés vár rájuk.


Az amerikai kutatók ebből kiindulva azt javasolják, hogy végezzenek rendszeres vérnyomásmérést azoknál a nőknél, akik olyan súlyos premenstruációs tünetegyüttest tapasztalnak, ami már akadályozza a hétköznapi életüket otthon vagy a munkahelyükön.


A Massachusettsi Egyetem munkatársai úgy mutatták ki az összefüggést, hogy több mint 3500 huszonöt éven felüli nő egészségi állapotot követték nyomon közel 20 évig. A nők körülbelül egyharmada tapasztalt hangulatingadozást, álmatlanságot, hátfájást és a közepes/súlyos PMS egyéb tüneteit. A PMS-ben szenvedő alanyok esetében 40 százalékkal nagyobb volt annak a kockázata, hogy a következő 20 év során kialakul bennük magas vérnyomás – olvasható az American Journal of Epidemiology szakfolyóiratban. A vizsgálat eredményei akkor is igaznak bizonyultak, amikor más tényezőket, például a dohányzást, a testsúlyt, a testmozgást és a magas vérnyomás családi kórtörténetét is számításba vették.


A szakértők úgy vélik, hogy a hormonális rendszer azon hibái, amelyek megemelik a vérnyomást, egyúttal a premenstruációs tünetegyüttes bizonyos tüneteinek megjelenését is elősegíthetik.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 MÁJ 20 09:00:00/