Penészgomba - a láthatatlan ellenség
Számos helyen megvethetik magukat a penészgombák: romlott gyümölcsben, kenyérben vagy sajtban, előszeretettel tenyésznek nyirkos falakban és szobákban, megbújnak a tapéta és a falburkolatok mögött. Leginkább olyan helyiségekben kell tartanunk tőlük, ahol klíma vagy párásító berendezés működik. A penészspórák legjobb barátja azonban a komposzt és a szerves hulladék.

A penész gyakran láthatatlan, mégis árthat egészségünknek, például ha allergiát vált ki a penészspórák belélegzése. Allergiásoknál szénanáthaszerű tünteket, tüsszögést, köhögést, csalánkiütést és légzési nehézhségeket is okozhat. Romlott élelmiszerekkel az emésztőrendszerbe is bejuthatnak az allergének, és rosszullétet, hányást, hasfájást, puffadást és hasmenést okozhatnak. 


A jellemzően légúti tünetekkel jelentkező penészallergia révén már azelőtt tapasztalhatjuk a penészspórák tömeges jelenlétét, hogy magát a penészgombát észrevennénk. A tipikus tünetek a köhgés és tüsszögés, nátha vagy bedugult orr, hurutos légutak, akut légszomj illetve allergiás asztma, vörös, viszkető és könnyező szem, valamint esetenként viszkető bőr és ekcéma is előfordulhat.


A penészgombákat és bizonyos enzimeiket azonban egyes élelmiszerek nemesítésére (pl. a rokfort, gorgozola vagy camembert sajtokban) és borok fermentálására is használják. Ezért a penészallergia akár ételallergia formájában is jelentkezhet. machen. Azonban leggyakrabban nem a nemespenész-fajták váltják ki az allergiás reakciókat, hanem általában az ún. kormos- és aspergillusgombák okozzák, amelyek leggyakrabban falon tenéysző és élelmiszerpenész formájában jelennek meg. 


A penészspórák az egész évben terjedhetnek a levegőben (a szabadban leginkább nyáron és ősszel), és a virágpollennel szemben zárt lakótérben is előfordulnak. A szakértők azt javasolják, mindenképp tegyünk a lakásunkban megjelenő penész ellen, hogy elkerüljük az esetleges egészségkárosodásokat.

Ha penészallergiában szenved, elengedhetetlen, hogy a penészgombák számára kellemetlen környezetet teremtsen, és száműzze lakásából a lehetséges penészforrásokat, a lakáson kívül pedig fontos, hogy lehetőleg nagy ívben kerülje a legnagyobb penészforrásokat. Néhány hasznos tipp:

• tartsa a lakásban 40 és 60 százalék között a levegő páratartalmát (napi szellőztetéssel, kereszthuzattal, megfelelő fűtés a téli hónapokban)

• ne tartson a hálószobában szárazvirágot, cserepes növényeket

• ne használjon a lakásban párásítót és légkondicionálót

• naponta dobja ki a szerves hulladékot (konyhai és kerti hulladék), sőt, lehetőleg ne Ön, hanem egy penészallergia-mentes személy végezze a szerves hulladék összegyűjtését és kidobását

• a hűtőben tárolja a zöldséget és gyümölcsöt, az élelmiszereket minél frissebben fogyassza el

• nagy ívben kerülje el a az összegereblyézett levélhalmokat és a komposzt-tárolókat

• lehetőleg ne végezzen kertimunkát


Ha nem tudja kerülni a penészt, vagy nagyon erős az allergia, esetleg egy immunterápiás kezelés enyhítheti a tüneteket. Ennél a kezelésnél általában az allergológus szakorvos rendszeres időközönként alacsony koncentrációjú penészgomba-oldatot fecskendez a bőr alá. A kezelés célja, hogy az immunrendszert fokozatosan hozzászoktassa a penészgombához, és ezzel megakadályozza a túlzott immunválasz kialakulását. Fontos azonban tudni, hogy egy ilyen terápia évekig tarthat, azaz nem nyújt azonnali enyhülést.

Forrás: netdoktor.de - fotó: Sarah Nichols (flickr.com)