Szekszárd, 2018. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Tolna megyében eddig 35 ezer hektárnak, a termőterület 14,5 százalékának parlagfű-borítottságát ellenőrizték a járási hivatalok mezőgazdászai - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a gazdák a tarlókezelést, tarlóhántást megkezdték, és többségében be is fejezték. A nem kezelt tarlókon azonban jelentős a gyomosodás, az utak szélén lévő, nem kaszált területeken a parlagfű virágbimbós, virágzó állapotban van. A gabonatarlókon ezután várható a parlagfű tömeges megjelenése - írták.
    Eddig 75 esetben küldtek ki közérdekű védekezésről szóló határozatot parlagfűvel borított földrészletek tulajdonosainak, kezelőinek.
    A hivatal honlapján olvasható, több mint fél száz határozatban közel 30 hektárnyi területen rendelték el a védekezést; kényszerkaszálásra eddig nem volt szükség.
    Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) hétfőn másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt; Szekszárdon a parlagfű pollenkoncentrációja már a múlt héten meghaladta a nagyon magas szintet.

MTI

2018 AUG 17 06:04:00/