Pontosan mi az a bipoláris zavar?
Más néven "mániás depresszió", a bipoláris zavart szélsőséges hangulatváltozások jellemzik. Nem más ez, mint normális időszakokkal tarkított izgalomi és depressziós periódusok váltakozása.

Az ilyen oszcilláció következményei rendkívül súlyosak lehetnek minden területen: pénzügyi, társadalmi, szakmai, családi, stb…

 

Bipoláris zavar: izgalom és a depresszió váltakozása

Mindannyiunkkal megesett, hogy eufóriából haragossá váltunk, az egyik extrém hangulatból a másikba estünk. Ennek a váltakozásnak nem volt következménye. Azonban a bipoláris zavarban szenvedőknél, ez a fluktuáció állandó, fájdalmas és maradandó károsodást okoz.

Ez a zavar a lakosság 2%-át érinti és általában 15 és 24 év között jelenik meg.

 

E mentális betegségben szenvedők állandóan három állapot között ingadoznak többé-kevésbé gyakran és többé-kevésbé intenzíven:

1. mániás állapot

Euphoria vagy ingerlékenység, túlzott önbecsülés, nagyvonalúság, csapongó gondolatok, tevékenység megnövekedése, csökkent alvásigény, stb Ez a hiperaktív állapot rendkívül káros következményekkel járhat, mint például meggondolatlan pénz kiadások. Megjegyezzük, hogy a "mániákus" vagy "mánia" pszichiátriai értelemben abnormális izgalmi állapot jelent, nem pedig a sztereotip szokásokat takarja, mint ahogyan azt a köznapi értelemben használják.

2. depresszió

A szomorúság, érdeklődés elvesztése, fáradtság, mentális és motorikus lelassulás, az étvágy és az alvásigény megváltozása. Ennek a depressziós hangulatnak erős hatásai lehetnek szociális és szakmai téren, valamint ott van az öngyilkosság kockázata is.

3. A normális állapot


Drámai következmények

Ahogyan fentebb említettük, az extrém izgalommal járó időszak, mint ahogy a depresszió, minden területen kockázatos magatartáshoz vezethet.

A szenvedés és az öngyilkosság kockázata mellett (ami a mániás állapot során is előfordulhat) a bipoláris zavar szakmai következményei súlyosak lehetnek: meggondolatlan felmondás, konfliktusok, szakmai instabilitás, izgatott viselkedés, elbocsátás...

Gyakoriak a házassági konfliktusok: válás,a különélés hatással van a gyermekekre, barátok elvesztése, stb.

Néha vakmerő kockázatvállalás: védekezés nélküli szex, gyorshajtás, veszélyes kihívások, bűncselekmények elkövetése, testi sértés, alkohol- és drogfogyasztás...


A bipoláris zavar kezelhető

Lehetséges a bipoláris zavart stabilizálni a hangulat szabályozásával:

• gyógyszeres kezelés (pszichotróp)

• pszichoterápia (pszichoanalízis, kognitív viselkedésterápia)

• és pszichoedukáció.

Pszichoterápia

A pszichoterápiának fontos helye van a bipoláris zavarral küzdő beteg ellátásában.

A pszichoterápiás kezelést betegre szabottan kell végezni.

Pszichoedukáció

A beteget és környezetét informálni kell a betegségről, ez a kezelés része.

A beteg személyes hozzáállása legalább annyira fontos, mint a gyógyszeres kezelése és a pszichoterápiás segítség.

Sajnos gyakran túl későn diagnosztizálják a betegséget. Ezért fontos ismerni és felismerni a betegséget.


Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: AJC ajcann.wordpress.com (Flickr.com)
2016 FEB 19 00:38:26/