Problémákat okozhat az alkalmi vízipipázás
Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban közzétett friss kutatás hobbi vízipipázók vizsgálatával a tüdőfunkció rendellenességeire, többek között a légutakat borító sejtek markáns elváltozásaira utaló jeleket mutatott ki.

A Weill Cornell Medicine Egyetem genetikai gyógyászati tanszékének munkatársai Ronald Crystal tanszékvezető professzor vezetésével klinikai és biológiai paraméterek segítségével értékelték a vízipipázás hatásait a kutatás alanyaiban. A klinikai adatok azt mutatták, hogy a nemdohányzókhoz képest a vízipipázók gyakrabban köhögnek, és több köpetet termelnek. A biológiai változásokat a vízipipázók légutait borító sejtek markáns elváltozásai jelezték. A kutatók ezen kívül az endoteliális sejtek által levetett apró részecskék fokozott cirkulációját is megfigyelték a tüdőben, ami a hajszálerek folyamatos károsodására utal. Dr. Crystal elmondta, hogy a klinikai és a biológiai változások együttesen a hobbiszerű vízipipázók korai tüdőkárosodását jelzik.


A tanulmány szerzői kifejtették, hogy egy vízipipázási alkalom egy szál cigarettához képest 2-4-szer több nikotinnak, 7-11-szer több szénmonoxidnak, 100-szor több kátránynak, 17-szer több formaldehidnek, 2-5-ször nagyobb mennyiségű nagy molekulasúlyú poliaromás szénhidrogén vegyületnek és 3-szor több fenolnak teszi ki a dohányosokat.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 19 10:20:21/