Prosztatarák: nem elégséges egyetlen biopszia vétele
Miközben a legtöbb prosztatarák lassan növekszik és nem végzetes, addig néhányuk agresszív és halálos. A tumorok genetikai anyaga segíti meghatározni az agresszivitását és a terápiás tervet, mégis az esetek döntő többségében, mikor több prosztatatumor is jelen van, csak a legnagyobb daganatét határozzák meg, így a kisebb, ám potenciálisan agresszívebb elváltozás rejtve maradhat.

Egy kutatás szerint – mely a European Urology című kiadványban jelent meg, s melynek a vezetője Hannelore Heemers, Ph.D a Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute Department of Cancer Biology-ről és James Mohler, M.D., a Department of Urology at Roswell Park Cancer Institute elnöke – az egyetlen mintán végrehajtott genetikai vizsgálattal egy kisebb, de jóval agresszívabb tumor rejtve maradhat.


A tanulmány hangsúlyozza egy korábbi kutatás eredményét, miszerint a prosztatarák genetikailag sokszínű lehet egyetlen betegen belül is, ami fontos következményeket von maga után. „A prosztatarákos betegek tumoros elváltozásának a molekuláris összetételét és heterogenitását vizsgáltuk. Sok genetikai különbséget véltünk felfedezni, így egyetlen biopszia (szövetmintavétel) nem elégséges egy beteg terápiás tervének felállításához” – nyilatkozta Dr. Heemers.


„A magas rizikójú prosztatarák genetikailag változó lehet a betegek között, egy egyénen belül, de még egy elváltozás különböző részeiben is. A klinikusoknak óvatosan kell kezelni a genetikai vizsgálatok által nyert információkat, hiszen a vizsgálat lehet nem terjedt ki a daganat legagresszívebb részére” tudtuk meg Dr. Mohlertől.


A kutatás szerzője megjegyezte, hogy a genetikai vizsgálatok általi egyedi terápiás terv készítése még gyerekcipőben jár és még sok, nagyobb tanulmányra lesz szükség, hogy a férfiaknak a prosztatarákját ennek alapján kezelhessük.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 04 16:00:00/