Rosacea, az egyik leggyakoribb bőrprobléma
Elsősorban az arc bőrét érinti, de megjelenhet a mellkason, a háton és a nyakon is a rosacea, amely a bőr kivörösödését, az erek láthatóvá válását eredményezi.  
A rosacea kialakulásának oka ismeretlen, léteznek azonban különböző elméletek. Az egyik szerint az erek betegségéből következik, mások mikroszkopikus atkákkal, gombákkal, pszichológiai tényezőkkel, vagy a kötőszövet rendellenességével hozzák összefüggésbe. Az azonban biztosnak látszik, hogy bizonyos körülmények és feltételek fennállása aktivizálják a betegséget. Gyógyítani nem lehet, tünetei azonban kezelhetők.

A nők körében gyakoribb, férfiaknál azonban súlyosabb tünetekkel jár, aminek oka valószínűleg abban keresendő, hogy erősebb nem tagjai a betegség későbbi szakaszában fordulnak csak bőrgyógyászhoz. 

A rosacea jelei

Egyénenként nagymértékben változó, hogy milyen tüneteket eredményez a rosacea, arra pedig alig van példa, hogy a jellemző jelek egyidejűleg mind előfordulnak, de az alábbiakban felsoroltak közül egyet szinte minden esetben lehet azonosítani:

- gyakori pirulás
- tartós bőrpír
- dudorok és pattanások
- láthatóvá váló erek

További tünetek:

- szemirritáció
- égés vagy szúrásérzet
- viszketés
- a bőr kiszáradása
- plakkok
- a bőr megvastagodása
- az arc duzzanata

A rosaceát kiváltó tényezők ismeretével a betegségben szenvedők kontrollálhatják az állapotukat. Ezek közé tartoznak a következők:

- szélnek való kitettség
- érzelmi stressz
- túl hideg/meleg időjárásnak való kitettség
- alkoholfogyasztás (különösen a vörösbor)
- forró italok és ételek fogyasztása
- fűszeres ételek fogyasztása


Van véleménye, tapasztalata?

Mondja el nekünk!
Forrás: webmd.com