Rossz szokások, amelyek puffadást okoznak
A puffadás sokféle lehet, de egy biztos, mindig kellemetlen. Bár ritkán jelez komoly problémát, és általában néhány óra alatt magától elmúlik, érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy elkerülhessük.  
A puffadáshoz vezető rossz szokások között az egyik leggyakoribb, hogy ha túl gyorsan eszünk. Ebben a rohanó világban nem könnyű kellő időt szakítani az evésre, a sietség azonban ahhoz vezet, hogy levegőt is nyelünk, ami a puffadás egyik fő oka, illetve nem rágjuk meg alaposan a falatokat, így túl nagy, emésztésre váró ételadagok halmozódnak a szervezetünkben, ráadásul elveszítjük a kontrollt, az agynak ugyanis szüksége van némi időre, hogy felfogja, ha elegendő mennyiséget vittünk be.

A túl későn elfogyasztott vacsorák is problémásak lehetnek: az emésztés normális folyamatát ugyanis megakasztja a vízszintes testhelyzet. 3-4 órával lefekvés előtt még nyugodtan ehetünk, de 1-2 órával később már jobb valami könnyű ételt választani - jó választás bármiféle gyümölcs -, és inkább egy kiadós reggelivel enyhíteni az éhséget. 

A szénsavas italok sem mondhatók jó választásnak, ha nem akarunk a puffadással küszködni, az egyszerű szénsavasnál pedig csak a mesterséges, és ezért emészthetetlen édesítőszerekkel ízesített italok rosszabbak. A diétás, illetve alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekkel is vigyázni kell, mert ezek szintén emészthetetlen édesítőkkel vannak tele. Ha úgy érzi, nem tud lemondani a pezsgésről, legalább néhány óráig hagyja állni az italt (nyitott üvegben), vagy öntse ki pohárba, és dobjon bele néhány jégkockát. 

Hiába egészséges, a kelkáposzta, kelbimbó és brokkoli, és általában a keresztesvirágú zöldségek magas rosttartalma túlságosan megterhelheti a gyomrot, így nyersen csak nagyon kis mennyiségben ajánlott őket fogyasztani, de megfőzve sem szabad túlzásba esni. Más okból, de a babfélék is hajlamosak puffadást okozni.

Ha túl sok előre csomagolt ételt fogyaszt, az ezekhez hozzáadott nátrium szintén puffadást fog okozni. Még a kevésbé "műanyag" ételalapok, levesek, szószok, önteket is megdöbbentően magas mennyiségben tartalmaznak nátriumot, így ha gyakran küzd a puffadással, érdemes ezeket elhagynia az étrendjéből.


Van véleménye, tapasztalata?

Mondja el nekünk!
Forrás: time.com
2014 DEC 12 03:16:39/