Savós középfülgyulladás: nem fáj, de nem kockázatmentes
A gyermeknek megmagyarázhatatlan láza, hasmenése van, hangulatingadozásai vannak, fogy... Talán savós középfülgyulladásban szenved. A betegség bakteriális eredetű, gyakori és fájdalom nélkül alakul ki... de késéseket okozhat a nyelv elsajátításában.

A savós középfülgyulladás, valójában a középfül nyálkahártyájának gyulladása miatt alakul ki. A dobhártya mögött többé-kevésbé vastag folyadékgyülemlést okoz. „Az ok rendszerint vírusos fertőzés - például akut középfülgyulladás – amelyet gyakran bonyolít egy másodlagos bakteriális fertőzés, amely a nyáktermelő sejtek megsokszorozódását okozza”, olvashatjuk a Lariboisière Kórház honlapján is.

Ezek a savós fülgyulladások rendkívül gyakoriak kisgyermekeknél. „A gyermekek körülbelül 50%-ának volt legalább egy savós középfülgyulladása egy éves kora előtt”, mondta nekünk 2009-ben Dr. Vincent Couloigner (Hôpital Necker - Párizs). Ezek tükrözik a gyermek „szűz” szervezetének az első találkozását, a külvilág baktériumaival. A fülgyulladásokat elősegíti a bölcsőde, a közösségbe kerülés.

Jelek, amelyek nem hazudnak

A gyulladás befolyásolhatja a gyermek hallását rövidebb-hosszabb ideig. Óvatosnak kell lennünk, mert a hallás csökkenés hatással lehet a beszéd elsajátítására. Kezdhetünk gyanakodni, ha furcsán kezd viselkedni. Különösen, ha a kicsi egy ideje gyakran megfázik, és visszatérő fülgyulladása van. Azonban ez még nem minden. Ha nyugtalanabb, mint máskor, gyakran nyúl a füléhez, ha kénytelenek gyakran megismételni ugyanazokat a mondatokat... Mindez arra utal, hogy mihamarabb fel kell keresnie egy fül-orr-gégészt.

A legtöbb esetben, a savós középfülgyulladás spontán gyógyul. Viszont krónikus akut középfülgyulladás esetén gyakran írnak fel gyulladásgátlót vagy antibiotikumokat. Bár azt lehet olvasni a Lariboisière Kórház honlapján, hogy „nincs, olyan orvosi kezelés, amely hatásosnak bizonyult volna. Az egyetlen igazán hatásos eljárás egy tubus behelyezése a dobhártyába műtéti úton, amely vitathatatlanul szinte azonnal javítja a hallást.” Amennyiben bármilyen kérdése van, kérdezze meg orvosát.