Kiütést és viszketést okozhatnak egyes kozmetikumok
Viszket, ég a bőre, duzzadást tapasztal, hólyagok jelentek meg a bőrén? Jó ha tudja, hogy ezt akár egy új kozmetikum is okozhatja. Azonban nem biztos, hogy azonnal jelentkezik a smink által kiváltott allergiás reakció, akár 3 nap múlva is tapasztalhatjuk a kellemetlen tüneteket.

Ha viszket, ég, vagy megduzzadt, vagy felhólyagosodott a bőrfelület, érdemes egy bőrgyógyászt felkeresni, aki elvégzi a megfelelő vizsgálatokat. Alapvető szabály azonban, hogy az új kozmetikumokat egy kisebb bőrfelületen, lehetőleg az alkar belső felén, használat előtt kipróbáljuk. Így megelőzhető a baj, és a rendszeres használat előtt kiderül, nem érzékeny-e a bőrünk a kozmetikumban található illatanyagokra vagy tartósítószerre. Fontos, hogy a próbát természetes kozmetikumok esetén is elvégezzük.

Az allergiás reakciót ugyanis természetes és mesterséges anyagok egyaránt kiválthatják, legyen szó természetes illóolajok egyes összetevőiről, vagy mesterségesen előállított illatanyagokról. Ha a bőrgyógyász allergiát mutat ki valamelyik illatanyagra, ügyeljen arra, hogy azt az anyagot a jövőben kerülje.

 

A gyártóknak kötelessége a leggyakoribb, allergiát kiváltó illatanyagokat a kozmetikumok csomagolásán feltüntetni, ezért érdemes még vásárlás előtt alaposan elolvasni a termék csomagolásán az összetevők listáját. Megoldást jelenthet az is, ha illatanyag-mentes kozmetikumot választunk.

 

Az illatanyagokra érzékenyek kerüljék a légfrissítőket és illatgyertyákat is, mert az azokban található illatanyagok irritálhatják a légutak nyálkahártyáját, és köhögéses, fulladásos tüneteket is kiválthatnak.


Forrás: www.berlinonline.de - Fotó: halfrain (Flickr.com)