A stressz aktiválja az alvó herpesz vírust
A tünetmentes és alvó herpesz vírust, gyakran aktiválja a stressz.

A stressz felébreszti az alvó herpesz vírust a PLOS Phatogenes című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredményei szerint.

A herpesz fertőzést két vírus típus okozza, mindkettő nagyon ragályos. Az ajak herpeszhez az 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1) kapcsolódik. Ezt főleg a szájnyálkahártyán keresztül lehet elkapni és a szájon okoz kiütést.

A genitális herpeszt a 2-es típusú herpes simplex vírus (HSV-2) okozza. A vírus gyógyíthatatlan. Gyakran tünetmentes, és csak vérvizsgálattal mutatható ki.

A stressz mint kockázati tényező

A Helsinki Egyetem (Finnország) kutatói meg akarták érteni a herpesz vírus aktivációs mechanizmusát. A tudósok észrevették, hogy közvetlen összefüggés van a celluláris stresszre adott válasz, a sejtciklus-szabályozás és a vírus herpesz reaktiválása között.

A korszerű mikroszkóp technikáknak és a genetikai manipulációnak köszönhetően, a tudósok számos különböző kémiai vegyületeket találtak, amelyek egy sor celluláris stressz érzékelő fehérje aktiválását okozza, amelyek reaktiválják a herpesz vírust.

A vírus, amely az egész világot érinti

A WHO ábrái önmagukért beszélnek. Ez a betegség megfertőzi az egész világot. Több mint 3,7 milliárd 50 évesnél fiatalabb ember, azaz a lakosság 67%-a fertőzött az 1-es típusú herpesz vírussal (HSV-1). 140 millió 15 és 49 év közötti embernek már volt herpesze a WHO számai szerint.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: ascárida (Flickr.com)
2016 FEB 26 20:04:53/