Súlyos endometriosis: az oxidatív stressz lehet az oka?
A párizsi Cochin Kórház INSERM kutatócsoportja szerint, a súlyos endometriózis és az oxidatív stressz között szoros összefüggés van. Munkájuk arra utal, hogy ha blokkolják a jelenséget, lehetséges volna az endometrium sejtek proliferációját gátolni.

Az oxidatív stressz ahhoz kötődik, hogy a testünk folyamatosan mérgező anyagokat termel a sejtjeink: a szabadgyököknek. Normális esetben a méregtelenítő rendszer megszabadul tőlük. Azonban néha ez nem elég. Ekkor a szabadgyökök felhalmozódnak, és sok kárt okoznak. Ez az, amit a szakértők oxidatív stressznek hívnak.

Ami pedig az endometriózist illeti, endometriális sejtek méhen kívüli jelenléte jellemzi. Súlyos esetekben a migráció különféle szerveket ér el, például a petefészket, a húgyhólyagot vagy a bélfalat. Fájdalmat okoz, különösen a menstruáció alatt, és néha a meddőséget.

A Cochin Kórház kutatói a peritoneális folyadékot vettek le 150 fiatal nőtől, akik endometriosisban szenvedtek és oxidált fehérjéket kerestek a mintákban. Azoknál a nőknél, akiknél a betegség súlyos formája állt fenn, a hashártyában súlyos oxidatív stresszt találtak. „ A kutatás eme szakaszban még nem tudni, hogy az endometriosis okozza a stresszt, vagy pont ellenkezőleg” mondja Pietro Santulli, a tanulmány társszerzője.

A kutatók elkezdték, olyan molekulák hatásának tesztelését, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az oxidatív stressz csatornáival in vitro és in vivo egerekben. Azt remélik, hogy sikerül azonosítani legalább egy molekulát, amely lassítja a méhnyálkahártya sejtek növekedését és terjedését.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Gisela Giardino
2015 MÁR 04 23:23:25/