Szabálytalan (atípusos) anyajegyek
Szabálytalan (atípusos) anyajegyek (dysplasticus naevusok) lapos, vagy kiemelkedő sötét növedékek a bőrön, nagyobbak, mint a közönséges anyajegyek (12 mm-nél nagyobb az átmérőjük), és nem feltétlenül kerekek. Színük a sárgásbarnától a sötétbarnáig terjedhet, rendszerint rózsaszín alapon. 

Egyes embereken 100-nál is több ilyen anyajegy lehet, és még 40 éves kor után is jelenhetnek meg újak. Az atípusos anyajegyek a testen bárhol megjelenhetnek, bár gyakoribbak a ruhával fedett területeken, mint pl. a far, mell és fejbőr; a közönséges anyajegyekétől jelentősen eltérő az elhelyezkedésük. Az atípusos anyajegyek kialakulására való hajlam öröklődik, bár egyes embereken családi előfordulás nélkül is megjelenhetnek.

Annak a személynek, akin atípusos anyajegyek vannak, és 2 vagy több közeli hozzátartozójának voltak atípusos anyajegyei és melanomája, nagy az esélye festékes dőrdaganat (malignus melanoma) kialakulására. Az atípusos anyajegyekkel rendelkező betegeken – főleg azokon, akiknél a családban előfordult melanoma – keresni kell minden, a malignus melanomára utaló változást. Bőrüket évente meg kell vizsgálnia a háziorvosnak vagy a bőrgyógyásznak. A bőrgyógyásznak az apró változásokra is figyelnie kell, mint pl. a szín vagy a méret változásaira, ehhez gyakran az egész testről színes fotókat kell készítenie. Az atípusos anyajegyek bármilyen változása azt jelenti, hogy az anyajegyet el kell távolítani.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a napfény gyorsítja az atípusos anyajegyek elváltozásainak kifejlődését. Azoknak, akin atípusos anyajegyek vannak, kerülniük kell a napot. Ha a napon tartózkodnak, állandóan, legalább 15-ös erősségű, vagy erősebb fényvédőt kell alkalmazniuk. Ezek a fényvédők a rákot okozó UV-sugarak ellen védenek.

Forrás Orvosi kézikönyv a családban