Szegeden rendezik a koraszülöttek családi napját és jótékonysági koncertjét
A Korábban Érkeztem Alapítvány célja egy újszülött-melegítő asztal megvásárlása, illetve egy anyaszállás kialakítása a szegedi koraszülött intenzív osztály közelében. Ezért szeptember 21-én jótékonysági koncertet rendez a jótékonysági szervezet Szegeden, valamint szombaton koraszülöttek családi napjot tart . 
Rádi Katalin, az alapítvány létrehozója a programokról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, sajnos nem kap elég figyelmet, hogy bárkinek születhet korábban vagy sérülten gyermeke. Az édesanya, aki három és fél éve maga is egy koraszülött gyermeknek adott életet, úgy fogalmazott, neki mindig segít átvészelni a nehézségeket, hogy belőlük egy intenzív osztályon lett család.
A sérült gyermek sokszor egész életen át feladatot ad a szülőknek, a társadalomnak integrálnia kell az ilyen családokat - tette hozzá.
A jótékonysági szervezet "koramentor" programja már a kórházban sorstárs segítséget nyújt a szülőknek, de az egészségügyi intézményből kikerülve sem engedik el a kezüket, a korábban hasonló helyzetbe került édesanyák és édesapák megosztják velük tapasztalataikkal.
Lázárné Megyeri Zita kuratóriumi tag - akinek két fia is a tervezettnél korábban érkezett - szerint nagyon fontos, hogy az éppen édesanyává vált nők ne magukban keressék a hibát.
A tavaly ősszel - az idei évhez hasonlóan a Szent Gellért Fesztivál nyitórendezvényeként - megszervezett jótékonysági koncerten összegyűjtött pénzből hűtőinkubátort vásárolt az alapítvány, az idén befolyó összeget pedig újszülött-melegítő asztalra szeretné költeni a szervezet. Ez az az eszköz, amelyen élete első másodperceit tölti az újszülött - mondta.
A jótékonysági szervezet célja, hogy a klinika területén kialakítson egy anyaszállást, hiszen a megfelelő orvosi ellátás mellett az újszülöttek fejlődését segítő legfontosabb tényező az édesanya fizikai közelsége.
A Korábban Érkeztem Alapítvány szeptember 5-én szervezi meg a koraszülöttek családi napját a szegedi Eko-parkban. Az immár harmadik alkalommal megrendezett program célja, hogy a szülők és gyermekek egyaránt otthon hagyhassák gondjaikat. A változatos gyermekprogramok mellett azonban sorstárs segítő tréningeket is szerveznek.
Gyüdi Sándor kuratóriumi tag, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy a felújított szegedi Dómban rendezendő szeptember 21-i jótékonysági koncert főszereplője Miklósa Erika operaénekesnő lesz. A pályája csúcsán lévő énekesnő mellett a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében fellépnek a karrierjüket még csak most kezdő muzsikusok is, a hárfán játszó Szauer Bianka és Tóth Bettina, akiket a Virtuózok sorozatban ismerhetett meg az ország. A koncert különleges részének ígérkezik Miklósa Erika és Vajda Júlia duettje.


Forrás: MTI - Fotó: Joshua Smith (Flickr.com)
2015 AUG 31 21:56:01/