Szénanátha, agyunkra megy az allergia
Az biztos, hogy nem öl meg, de a szezonális allergiás rhinitis, más néven "szénanátha" valóban hatással van a betegek életminőségére. A különböző polleneknek való kitettség okozza ezeket a légúti allergiákat, amelyek hatékonyan kezelhetők.

Folyik az orra, "mint a víz", viszket a szeme, eldugult az orrmellékürege és fáj a feje. A lakosság mintegy 30%-a szenved allergiás rhinitisben, amit gyakran szezonális szálló allergéneknek való kitettség okoz. Krónikus betegség, amelyet a nyálkahártya, a nazális falak gyulladása jellemez, különösen legyengítő. „A fiatalokat, akik érettségiznek, vagy az egyetemen vizsgáznak, a tavaszi szénanátha nagyon hátrányosan érinti," hangsúlyozza Pierre Scheinmann professzor, gyermek allergológus és a párizsi Necker Kórház gyermekgyógyászati osztályának egykori vezetője. „Amikor teljesen eldugul az orr, kisebb az esély jól vizsgázni, mint az évfolyamtársnak, aki jól aludt aznap éjjel.”

A szezonális allergiás rhinitis okozta fáradtság közvetlen hatással van az iskolai és egyetemi teljesítményre. Pedig ezek a légzőszervi tünetek kiszámíthatók. Ha az allergén egy pollen, amely például nyáron jelenik meg, lehetőség van megelőzni az allergiás reakciót. „A páciensnek előző évben kell felírni antihisztaminokat,” mondja a gyermekorvos. „Így, még mielőtt a szóban forgó pollen visszatérne, el lehet kezdeni a kezelést megelőző jelleggel.” Ennek eredménye a szabad és tiszta légzés.

Az életminőség jelentősen javul, és az asztmás rohamok kockázata megszűnik. A rhinitis-ben szenvedő betegeknek háromszor nagyobb az esélyük, hogy asztma alakuljon ki náluk, mint azoknál, akik nem allergiások. Egy okkal több, hogy a pollen szezont megelőzve, az orvos utasításait gondosan betartva kövesse az előírt kezelést.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: destinationsante.com - Fotó: Wendy (Flickr.com)
2015 ÁPR 21 22:13:08/