Szívbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak a budapesti Szent Ferenc Kórház mellett
Cukorbetegek valamint szív- és érrendszeri betegek rehabilitációját, rekreációját segítő tanösvényt avattak a Budapesten, a Hárs-hegyen.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ez alkalomból azt hangsúlyozta, hogy a tanösvény kialakítása példaértékű társadalmi összefogás, a kórház, az intézményt működtető egyház, az erdészet, az állam és a civil világ együttműködésének eredménye.
Közölte, az intézményben folyó munka megfelel annak a keresztény felfogásnak, miszerint nem lehet egymástól elkülöníteni a testet és a lelket.
A politikus az egyházi intézmények 20. századi történetét felidézve úgy vélekedett, hogy az 1950-es évek elején a nemzeti kultúra egésze szenvedett kárt, amikor államosították az egyházi iskolákat, egészségügyi és szociális intézményeket.
A tanösvény átadását levélben üdvözölte Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A miniszter azt írta, hogy az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által működtetett kórház a névadójához méltóan követi Szent Ferenc módszerét, a krisztusi természet szerinti bánásmódot.
Velkey György, a Magyar Kórházszövetség vezetője arról szólt, hogy a kórháznak nem csupán a gyógyítás, hanem a megelőzés és az egészségkultúra terjesztése is a feladata. A Szent Ferenc Kórház vezetése azt ismerte fel, hogy az embert a környezetével együttesen lehet gyógyítani - mondta.
Zambó Péter, a területet biztosító Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: az erdészetnek az a célja, hogy a magyar erdőket minél inkább az egészségmegőrzés szolgálatába állítsák.
Toldy-Schedel Emil, az intézmény főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy bár a szív- és érrendszeri betegek akut ellátása Magyarországon ugyanolyan eredményes, mint Nyugat-Európában, egy éven belül mégis sokkal több, szívinfarktuson átesett beteg hal meg nálunk, mint a fejlettebb országokban.
Közölte: ennek a megfelelő rehabilitációs programok hiánya az oka, ezért bocsátották útjára az Út az egészséghez programot.
Tájékoztatása szerint egy infarktusos beteg ellátása 1,2 millió forintba kerül, a tanösvényt pedig mindössze 5 millió forint felhasználásával alakították ki. Ezért terveik között szerepel, hogy országszerte még 7-8 további tanösvényt hoznak létre.
A szív jelzéssel ellátott, a kórház szomszédságából induló túraútvonalak 5,1, és 2,7 kilométer hosszúak. Az erdei utak mentén pulzusmérőpontokat jelöltek ki, továbbá igény szerint teleszkópos túrabotot, pulzusmérő karórát és szívritmusmérőt bocsátanak a látogatók rendelkezésére.


Forrás: MTI - Fotó: Kovács Attila (mti)