A szorongás nem egyenlő a depresszióval
A depresszió és a szorongás gyakorta együtt járnak, ám két különböző tünetről van szó. Ezt érdemes figyelembe venni és pontos diagnózist felállítani a gyógyulás érdekében. 

Az utóbbi években a tudósok közül egyre többen osztják azt a véleményt, hogy a szorongás és a depresszió nem két külön betegség, hanem egy azon betegség két tünete. A mentálhigiénés kezelések alkalmával elengedhetetlen a pontos diagnózis, hiszen a kezelés sikeressége múlik rajta. Bár a pszichológiában a szorongás és a depresszió két különböző diagnózis, a mindennapi életben az emberek gyakran szenvednek mindkettőtől egyszerre. Kutatások kimutatták, hogy a depressziós betegek 60 – 70%-a szenved szorongástól, és a szorongásos beteg fele depresszió tüneteit mutatja.

Amikor a szorongás és a depresszió együtt fordul elő, a pszichológia társbetegségeknek nevezi őket, és komoly következményeik lehetnek, súlyosbítják a tüneteket és, és nagyban növelik az öngyilkosság esélyét. A társbetegségek mélyrehatóbb vizsgálata során az orvosok egyre inkább hajlanak arra a következtetésre, hogy a szorongás és a depresszió nem két betegség, de egy betegség két tünete. A sebezhető emberek elsőként szorongással reagálnak a különböző stresszhelyzetekben, ennél súlyosabb esetben pedig depresszióba esnek. A depresszió tehát a végső fázis, amikor a páciens feladja a reményt, mentálisan és viselkedésében is lelassul.

A mentális betegségek diagnosztizálása során gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni a szorongást a depressziótól, de bizonyos szempontból nem is feltétlenül szükséges, hiszen az a kezelés, amely legyőzi a szorongást, hasznos a depresszió gyógyításában is. A kognitív viselkedésterápia (CBT) igen hatékonynak bizonyult mindkét tünet kezelésében, illetve a különböző, depresszió esetében alkalmazott gyógyszerek segítettek szorongás esetén is. A kettő külön betegségként való kezelése a gyógyszeripart is tévútra vitte, hiszen klinikailag nem megalapozott, így a gyógyszeripari kutatásokat is lassítja.

A betegség kifejlődésének okai között természetesen szerepel az öröklődés, amelyik betegnek előfordul a családjában az egyik vagy másik tünet, gyakran örökölte őket. A páciensek kora is szerepet játszhat. Az orvosok kimutatták, hogy azok a betegek, akik 40 éves koruk után kezdenek szorongásos tüneteket mutatni, már igen gyakran szenvedtek depressziótól. Fiatalabb korban a szorongás előre jelezheti a depressziót, az első szorongásos zavarok leggyakrabban a késő gyermekkorban és a korai serdülőkorban jelentkeznek. Ezek a fiatalok nem növik ki a szorongást, komolyabb kezelés nélkül pedig szinte biztosan kialakul náluk depresszió.

Forrás: www.onlinepszichologia.hu - Foto: Pixabay
2016 MÁR 22 14:06:32/