Szóvivői és kommunikációs tréninget tartottak mozgássérült érdeklődőknek.
A Társ A Bajban - Személyi Sérültekért Egyesület kezdeményezésére szóvivői és kommunikációs tréninget tartottak a szakma ismert képviselőinek részvételével mozgássérült érdeklődőknek szombaton Budapesten.
Szekeres Pál, a Társ A Bajban - Személyi Sérültekért Egyesület kezdeményezésére, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége partnerségével megszervezett rendezvényen arról beszélt, ha megvalósul az integráció, már nem lesz szükség szegregált megoldásokra, így például a mostanihoz hasonló kommunikációs tréningekre, hiszen akkor az előadásokon majd ugyanúgy jelen lesznek a mozgássérült emberek, mint az ép társaik.
Utalt a saját példájára is, arra hogy az első Orbán-kormányban még egy szegregált - a fogyatékosok sportjával foglalkozó - helyettes államtitkárság vezetője volt, de ma már nincs ilyen külön államtitkárság, mert úgy látják, nincs rá szükség.
A képzésen részt vevők figyelmét a felkészültség, a hitelesség és a mértéktartás követelményére hívta fel, hiszen, mint mondta, önmagában az, hogy valaki mozgássérült, még nem jelenti azt, hogy rehabilitációs, szociálpolitikai, egészségügyi szakember is egyben. Szavai szerint az érdek-képviseleti kommunikáció során meg kell tanulniuk össztársadalmi viszonylatban elhelyezni az általuk képviselt témákat, például az akadálymentesítés vagy a fogyatékosság kérdését.
A mintegy harminc mozgássérült embernek szervezett tréningen Magyarország ismert kommunikációs szakemberei közül többen is előadást tartanak a fogyatékossággal élők kommunikációs lehetőségeiről, így például Orodán Sándor, a Magyarországi Szóvivők Egyesületének elnöke, Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke, Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.
Az előadók egyebek mellett arról beszéltek, hogy a szóvivők mindig az adott intézmények emblematikus alakjai, akiken keresztül a társadalom megítéli őket, hiszen a szakember a nevével, arcával, hangjával, fellépésével képviseli a szervezetet.
A Magyarországon a mozgássérült emberek számára első alkalommal tartott kommunikációs képzés célja, hogy az érintettek segítséget kapjanak ahhoz, hogyan tudják a nyilvánosság előtt bemutatni a maguk és sorstársaik élethelyzetét, illetve hogyan tudják hatékonyabban érvényesíteni az érdekeiket a különböző fórumokon.
Bartha Zoltánnak, a képzést szervező egyesület elnökének tájékoztatása szerint évente csaknem 30 ezer személyi sérüléses baleset történik Magyarországon, ezek között 17 ezer munkahelyi, a többi jórészt közúti. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy évente 30 ezer család életét alakítja át egy-egy ilyen baleset. Az egyesület nekik kíván segítséget adni számtalan szolgáltatással, a baleseti helyszínelés idejétől a rehabilitáción, a tanácsadáson át a jogorvoslati, kártérítési ügyekig és egészen a mostani programig, amellyel a kommunikációjukat akarják segíti.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: MTI - Fotó: Taber Andrew Bain (Flickr.com)