Téli sportok: védje szemét
Ugyanolyan fontos a nap sugarai elleni védelem a téli, mint a nyári időszakban. Különösen a hegyekben.

Egy francia egyesület, a Jobb Látásért Nemzeti Egyesület (L’Association nationale pour l’Amélioration de Vue - ASNAV) felmérése azt mutatja, hogy a franciák egyre inkább tudatában vannak a nap veszélyeinek, a hegyekben. Így síelésre vagy hegyi vakációik során78%-uk visel napszemüveget. Még többen (85%-uk) a gyermekeikkel viseltetnek napszemüveget. Ezek a számok a felnőtteknél 3%-kal, a gyermekeknél 10%-kal múlják felül a 2013-as felmérést.

Nagy hír ebben a síszezonban. Azonban az ASNAV így is emlékeztet a legfontosabb tudnivalókra:

• A téli nap ugyanolyan veszélyes, mint nyári „kollégája”. „A hó még felhős napokon is akár 85%-ban tükrözi a nap sugarait.” Ezen túlmenően, „nincs melegünk és elfelejtjük a nap jelenlétét. Mégis a láthatatlan és fájdalommentes UV a szabad szemnek is okozhat fájdalmas elváltozásokat.”

• A gyerekek szeme különösen érzékenyek. „Egy éves kor alatt az UVA sugarak 90%-a és az UVB sugarak 50%-a eléri a retinát,” mondja az ASNAV. Ezután, 1 és 12 éves kor között, az UVA sugarak 60%-a és az UVB sugarak 25%-a jut el. Tehát időjárástól függetlenül a hegyekben szükséges a gyermekek szemének védelme érdekében a napszemüveg viselése, nyomatékosítja az egyesület.

• A gyerekek és a felnőttek a napszemüveg használatával megvédik magukat a hóvakságtól, amely a szem korai öregedéséhez, és végül szürkehályoghoz és / vagy makula degenerációhoz (AMD az életkorral összefüggő) vezethet.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: destinationsante.com