Teljes kiőrlésű élelmiszerekkel az egészségesebb tüdőért
A tüdő egészsége a táplálkozástól is függ - kísérletekkel tárták fel a lehetséges összefüggéseket

Az iparosodott nemzetekben folyamatosan emelkedik az allergiás asztmában szenvedők száma. Emellett a táplálkozási szokásaink is drámaian megváltoztak. Ez az egybeeseés valószínűleg nem véletlen. Már korábban is megfigyelték, milyen kedvező hatást gyakorol a rostban gazdag táplálkozás az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedései, valamint allergia és asztma esetén, továbbá csökkentheti a bélrák kialakulásánának kockázatát.


David Jungck, a bochumi Bergmannsheil Klinika pulmonológusa egy berlini kongresszuson azonban arról is beszámolt, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a tüdőnek is jót tesz. Állítását olyan kísérletek támasztják alá, amelyben egereket rendszeresen poratka-allergéneknek tettek ki.

A kísérletsorozat során különösen alacsony rosttartalmú eledellel táplált egerek esetében megemelkedett az eozinofil és a limfociták szintje az egerek tüdejéből vett mintákban, a metakolin provokációs teszt heves reakciót váltott ki, valamint a hörgők asztmaszerű elváltozását is megfigyelték. A tünetek tehát nagyon hasonlítottak azokhoz, amiket az allergiás asztmában szenvedő embereknél is meg lehet figyelni.


Attól függően, mennyire rostos eledelt kaptak, a kísérleti egerek belében megváltozott a bélflóra összetétele. A rostban gazdag eledelnek köszönhetően megnőtt azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyek rövid láncú zsírsavakat képesek a rostokból előállítani. Több rövid láncú zsírsav képződése lehet a kulcs ahhoz, hogyan befolyásolja a rostban gazdag táplálkozás a tüdő egészségét. 

A bélben megtalálható hámsejtek és baktériumok számára a rövid láncú zsírsavak szolgáltatják az energiaforrást, illetve ezek a zsírsavak a vérben is megtalálhatók. Az egérkísérlet eredményei szerint ezek a zsírsavak járulnak hozzá ahhoz, hogy a tüdőben több dendritikus sejt képződjön.

A dendritikus sejtek kevésbé képesek az allergia kialakulásában szerepet játszó, bizonyos T-sejtek aktiválására. Ez magyarázhatja, hogy a rostos táplálékon tartott egereknél a házipor-terhelés ellenére kevésbé alakult ki légúti gyulladás. 


Az egérkísérletek eredményét természetesen nem lehet minden további nélkül az emberre átültetni, azonban a változatos és rostban gazdag táplálkozás általánosságban egyébként is javasolt, ezt a tüdőre gyakorolt kedvező hatások is csak méginkább alátámasztják.


Forrás: www.aerztezeitung.de - fotó: Stadt Braut (flickr.com)
2017 MÁR 02 12:00:00/