Tesztcsík lehet a megoldás a stressz inkontinenciára
A stressz inkontinencia nagyon gyakori, de van rá kezelés: a tesztcsík. Ez a sebészeti beavatkozás hatékony kezelést jelent a stressz inkontinencia megszüntetésére, és lehetővé teszi a különösen kellemetlen szivárgások felszámolását...

Stressz inkontinenciában szenved?

A stressz inkontinencia, olyan a vizeletszivárgás, amely kifejezetten intenzív megterhelés után jelentkezik, mint például köhögés vagy tüsszentés...

Az ilyen önkéntelen vizeletvesztés azoknak az izmoknak és szalagoknak a megnyúlása miatt történik, amelyek támogatják a húgycsövet és a húgyhólyag nyakat, amelynek záróizma ellenőrzi a vizelést. Így, ha túl nagy a nyomás, mint köhögéskor, vagy sportolás közben, a nyomás nagyobb, mint az ellenállás és vizeletszivárgás történik.

A kötőszövetek gyengülése leggyakrabban a szüléshez kapcsolódik, így a gát rehabilitációja is segíthet, ami annyit tesz, mint a megnyúlt izmok erősítése.

A menopauza szintén kockázati tényező, mert a hormonok csökkenése a menopauza után a szöveteket kiszárítja és még sérülékenyebb lesz.

A stressz inkontinenciát megkülönböztetjük a késztetéses inkontinenciától, ami egy sürgető vizelési inger, amit nem lehet visszatartani.

Egy nőnél egyszerre mindkét inkontinencia is előfordulhat: stressz inkontinencia és késztetéses inkontinencia.

Tesztcsík, a végső megoldás, a stressz inkontinenciára

Amikor a gát rehabilitáció nem járt sikerrel vagy túl erős a vizeletvesztés megerőltetéskor, lehetőség van egy kis műtéti eljárásra, amely lehetővé teszi az izmok végleges megerősítését: tesztcsík beültetéssel.

Arról van szó, hogy a húgycső alá egy támogató, tesztcsík alakú szövetet tesznek, az fogja orvosolni az izmok és szalagok megnyúlását, így biztosítva a szivárgások megszünését. Ez a tesztcsík szintetikus anyagból készült, egy vagy több polipropilén szálból, jól tolerált anyag.

Tesztcsík beültetés: hogyan zajlik az eljárás? És mik a következményei?

A tesztcsík elhelyezése egy rövid (30 perc) műtét során történik, helyi érzéstelenítéssel vagy általános altatásban. Három kis bemetszést tesz szükségessé, az egyik 1,5 cm-es a hüvely belsejében, és a másik kettő néhány milliméterrel a pubis vagy a combtőnél.

A tesztcsík elhelyezése egy nagyon gyakori eljárás, Franciaországban évente több mint 40.000 nőt műtenek.

A műtét utáni komplikációk nagyon ritkák, és a beavatkozás nem igazán fájdalmas.

A műtét után egy hónapig ki kell hagyni a sportot, a szexuális kapcsolatot és nem szabad megerőltetnie magát a betegnek.

Kik vehetik igénybe a tesztcsík beültetését?

A tesztcsík műtétet minden stressz inkontinenciában szenvedő nő, kortól függetlenül, igénybe veheti.

Az inkontinencia kockázata a kor előrehaladtával növekszik, a stressz inkontinencia, amely megerőltetéskor fordul elő, elsősorban a fiatal nőket érinti (50 év alatt), például a nagy sportolókat vagy több vagy nehéz szülésen túl esetteket.

Ez az eljárás kiváló eredményeket ad: a kezelt nők 80%-ának nincs vizeletszivárgása és minden kényelmetlenség nélkül élhetik életüket.


Forrás: www.e-sante.com - Fotó: Jeff Kubina (Flickr.com)
2015 FEB 23 22:38:51/