Tippek önmagunk motiválásához
Hogyan győzheti le önmagát? Az alábbi 12 praktikus motivációs tippet pszichológusok állították össze.

1. Tűzzön ki célokat: A megfelelő célokat állítsa fel, ne engedje, hogy a félelmei irányítsák, legyen bizakodó, és bízza magát inkább optimizmusára. Olyan célokat jelöljön ki, amelyek elérhetőek, de azért motiválnak és lelkesítenek is.

2. Fantáziáljon a sikerről: bátran képzelje el, milyen szép a siker. Egészen pontosan képzelje el, milyen út vezet a sikerhez. Újra és újra játsszon el a siker pillanatának gondolatával. Menjen a céljaihoz vezető fantázia-utazásra.

3. Naponta többször is bátorítsa önmagát: “Meg tudom csinálni!” Csak az érheti el a céljait, aki hisz is magában. Tanulmányok is alátámasztják, hogy két azonos képességekkel rendelkező ember közül az a sikeresebb, aki jobban hisz a képességeiben. Dali, a híres festő mondta egyszer: “Ha zsenit játszol, azzá leszel.”

4. Kis lépések: a nagy elhatározásokat ossze fel több, kisebb lépésre, ám sose tévessze szem elől a végső célt.

5. Csak a következő lépésre koncentráljon: minden egyes lépéssel közelebb jut céljához, ha a helyes irányba halad.

6. Minden sikerért jutalmazza meg magát: minden nap díjazza a kis sikereit is. 

7. Az elején csak könnyű ellenfeleket válasszon: erősítse meg önbizalmát gyors sikerekkel. Csak olyan kihívásokat fogadjon el, amelyekben várhatóan sikerrel is jár.

8. Tanulja meg kezelni a kudarcot: Ne hunyjon szemet saját hibái felett, de az elején másutt keresse a kudarc okait. Lehet, hogy ma túl erős volt az ellenfél, csak véletlen volt, esetleg most nem is volt önnek befolyása a sikerre? És ha mégis önön múlt, ismételgesse önmagának, hogy egy kicsit több erőfeszítéssel a legközelebb el tudja kerülni a sikertelenséget. Összességében az a fontos, hogy ne agyaljon sokáig a hibákon, kudarcokon: nem gond, ha megbotlik, ha gyorsan egyből fel is tud állni és csak arra összpontosít, ahová el szeretne jutni.

9. Keressen olyan barátokat, akik támogatják és bátorítják: inkább kerülje azokat, akik minden sötéten látnak és csak elégedetlenkedni tudnak. Csak azok az emberek segítik az előrejutásban, akik hisznek is önben.

10. Nevetés és humor: a humor a legjobb stratégia, hogy örömét lelje abban, amit csinál, és gyorsan túlléphessen a kudarcokon.

11. Nyerjen meg másokat is magának: sugározzon optimizmust, könnyedséget és komolyságot. Csak ebben az esetben nyerhet meg magának támogatókat, akik hisznek önben.

12. Ne hasonlítsa magát másokhoz: ne nézegesse, hogyan teljesítenek mások, hanem csak a saját teljesítményére figyeljen és arra, amit el szeretne érni.


Forrás: www.psychomeda.de - fotó: Paxson Woelber (flickr.com)
2016 FEB 21 21:02:11/