Tizennyolc új digitális röntgen segíti az orvosok munkáját az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban
Összesen több mint 1,1 milliárd forint értékű, tizennyolc új digitális röntgenberendezést adtak át a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórházban (ESZSZK), melyeket európai uniós forrásból vásárolt meg az intézmény.

A hétfői projektzáró rendezvényen Vályi-Nagy István, az ESZSZK főigazgatója azt mondta, hogy a beruházással teljesen digitálissá vált a kórház képalkotó diagnosztikája: "minden elektronikus módon képződik és tárolódik". A továbbiakban nem lesz szükség röntgenfilmekre és vegyszerekre, valamint ezek tárolására, ami évi 25-27 millió forint megtakarítást jelent - tette hozzá.

Vályi-Nagy István azt is elmondta, hogy az új berendezéseknek köszönhetően csökken az egy vizsgálatra jutó energiafogyasztás és az egy betegre eső sugárterhelés.

A főigazgató kiemelte, hogy a gépek öt év garanciát kaptak, és azt is megjegyezte, hogy jövőre teljesen megújítják a kórház informatikai rendszerét.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a modern gyógyászat nem működhet modern diagnosztika, a modern diagnosztika pedig modern képalkotó eljárások nélkül. 

"Olyan időket élünk, amikor a tudás, a tapasztalat, a specializálódás kiemelt jelentőséggel bír" - jelentette ki.

A projekt keretében az ESZSZK Szent István Kórház, Szent László Kórház és Merényi Gusztáv Kórház telephelyén is kicserélték a készülékeket. Digitális felvételi röntgenberendezéseket, digitális felvételátvilágítói berendezéseket, digitális mobil röntgenberendezéseket, röntgenleletező munkaállomásokat, C-íves sebészeti digitális röntgen-képerősítőket, valamint egy digitális mammográfiás berendezést helyeztek üzembe.

A rendezvényre készített írásos összegzésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi eszközök korszerűtlenek voltak, elavult analóg technológiát használtak, ráadásul több évtizede működtek. Az új gépek telepítésén túl arra is szükség volt, hogy megtanítsák azok kezelését.

A projekt várható eredményei között a betegellátás hatékonyságának növekedését, a technológiaváltást, a nagyobb energiamegtakarítást, valamint hosszú távon a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének mérséklődését sorolták fel.


Forrás: www.ti.hu - fotó: Wonderlane (flickr.com)
2015 DEC 28 17:13:49/