Toxikus sokk-szindrómát okozott a bennfelejtett tampon
A 20 éves Emily Pankhurst éppen az egyetemi záróvizsgáira készült, így a váratlanul jelentkező rosszulléteit és puffadását a stresszre fogta. Később azonban kiderült, hogy valójában toxikus sokkot kapott, amit egy bent felejtett tampon okozott.

A lány maga vette észre, hogy több mint egy hete nem szedte ki a felhelyezett tampont, így amikor kihúzta, az már teljesen fekete volt, majd pár óra múlva Emily ájultan esett össze. Anyja talált rá a lányra, akinek akkor már a bőre is tiszta kiütés volt, ezért azonnal mentőt hívott hozzá. Végül az intenzív osztály dolgozói közölték, hogy Emilynél a toxikus sokk következtében – amit a bennfelejtett tampon okozott – vérmérgezés alakult ki, ezért antibiotikumot adtak neki, amivel sikerült megmenteni az életét, ám a lány ideiglenesen mozgásképtelenné vált, sokáig infúzión tartották, és nagyobb távolságokat még ma sem képes megtenni.


Amint arról a lány később beszámolt, a vizsgákkal járó stressz miatt teljesen elfeledkezett a felhelyezett tamponról, és amikor rosszullétével orvoshoz fordult, ők sem találtak nála semmi különös okot. Végül az erős vérzése miatt, gyanakodni kezdett, hogy valami a hüvelyével lehet, ezért zuhanyozás közben megnézte, és akkor talált rá a tamponra, amit azonnal eltávolított bízva benne, hogy ezután már jobban fogja érezni magát, azonban addigra a baktériumok már bekerültek a véráramába és mérgezéses tüneteket okoztak.


A toxikus sokk-szindróma egy igen ritka, ám életveszélyes bakteriális fertőzés. A két mérgezést okozó baktérium általában ártalmatlanul viselkedik a bőrön, az orron vagy a szájon, ám ha a véráramba kerülnek, nagyon veszélyessé válnak. A tünetek között szerepel a magas láz, az ájulás, a kipirosodó bőr, ám ha nem kezelik időben, akár fontos szervek is károsodhatnak, sőt a beteg meg is halhat. Leggyakrabban a tampont használók körében jelentkezik ez a betegség, ám az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon amiatt okoz fertőzést a tampon, hogy túl sok ideig bent hagyják, és így elszaporodnak a benne található baktériumok, vagy amiatt, hogy a tampon felsérti a hüvely falát, és így a baktériumoknak szabad út nyílik a véráramba.


 
Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 MÁJ 05 16:00:00/