Transzlációs medicina központ lett a Heim Pál gyermekkórház
     Budapest, 2018. október 2., kedd (MTI) - Transzlációs medicina központtá vált a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet; az erről szóló megállapodást kedden írták alá az intézmény és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) képviselői.

    Hegyi Péter, a PTE Transzlációs Medicina Központ igazgatója elmondta, a transzlációs medicina - amely az alap- és klinikai kutatási eredmények mihamarabbi visszajuttatását jelenti a betegellátásba - a 21. századi orvostudománynak egy komoly alappilléreként indult el Nyugat-Európában.
    A PTE-n 2016-ban nyílt meg Közép- és Kelet-Európa első ilyen központja, a célkitűzés pedig az, hogy Magyarország egyetemein és vezető kórházaiban ez a szemlélet is meghonosodjon - tette hozzá.
    Miseta Attila, a PTE rektora arról beszélt, hogy az egyedi betegellátási, oktatási és tudományos modul révén az első betegcsoportban - a heveny hasnyálmirigy-gyulladásos betegeknél - csökkent a bentfekvés ideje, felére csökkent az antibiotikum-használat, harmadára csökkent a halálozás, és ezeknek köszönhetően negyedével csökkent az ellátás költsége.
    Párniczky Andrea, a gyermekgyógyászati transzlációs központ vezetője elmondta, a cisztás fibrózis lesz az a betegség, amelyben a központ megkezdi munkáját.

MTI

2018 OKT 03 12:25:14/