Túl sok mosás, mosakodás kényszerbetegség?
A "tisztítók" dörzsölnek, újra és újra letörlik a bútorokat, kimossák ruháikat és még a saját testüket sem kímélik. Ők obszesszív kompulzív zavarban szenvednek, kényszerbetegek. Megszállottságuk a szennyeződésektől, a vírusoktól vagy a baktériumoktól való félelmükben gyökerezik. A kényszeres viselkedésükkel próbálják megvédeni magukat.

Mint az "ellenőrzők" kategória tagjainál a "tisztítóknál" is gyakran már gyermekkorban jelentkezik a betegség. Azonban az is előfordul, hogy a tünetek csak később, felnőttkorban jelentkeznek. A kényszer súlyossága változó. Ha a mosási rituálék nagyon gyakoriak, a beteget végül teljesen gátolják a mindennapi életben.

A rendelkezésre álló kezeléseket minden egyes beteghez külön kell személyre szabni. Mert a"tisztítók" támogatási formája lehet kognitív- és viselkedésterápia, expozíciós technikával a beteg szorongására hatva. Például, ha egy beteg fél a kórháztól - azt gondolja, hogy ott elkaphat valamit – mentőautó hangját kell neki lejátszani. Majd a mentőautó megközelíti a beteget. Azután a beteg beszáll a mentőautóba, és így tovább…

Forrás: destinationsante.com - Fotó: Yann Gar (Flickr.com)