Új terápiás eljárások a cukorbetegség kezelésében
Az 1-es típusú cukorbetegség esetében, mely általában fiatal korban alakul ki, mikor is az immunrendszer idegenként kezeli az inzulint termelő béta sejteket.
Hermányi Zsolt szerint a cukorbetegség két típusa teljesen más módszereket igényel.
Az 1-es típusú cukorbetegség esetében, mely általában fiatal korban alakul ki, mikor is az immunrendszer idegenként kezeli az inzulint termelő béta sejteket. Ezek elpusztulnak, így ez által pótolni kell őket. A betegség kezelésére analóg és modern inzulinok is megjelentek. Egy újfajta módszer pedig az immunrendszer eme testi válaszát tudja befolyásolni, segítve ezzel a betegség kialakulásának megelőzését.

A 2-es típus esetében kicsit bonyolultabb helyzetről beszélhetünk, hiszen a sejtek nem tudják felvenni az inzulint. Esetükben a kevert inzulinok könnyen beadhatók és használatukkal javítják az anyagcserehelyzetet. A testsúly csökkenése a terápia alatt is gyakran elkezdődik, és megszűnik az alacsony vércukor veszélye.

Hazánkban körülbelül 900 ezer cukorbeteg szerepel a nyilvántartásban, és valószínűleg 400 ezren nem is tudnak betegségükről. A páciensek 10 százaléka 1-es, a döntő többség pedig a 2-es típusba tartozik - mondta a főorvos. 
 
Hermányi Zsolt szerint nagyon fontos a megelőzés szempontjából, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon. Különösen 45 év felett, túlsúlyos embereknél, vagy ha a családban többször fordult elő ez a betegség. Ha valaki nagyon kicsi vagy elég nagy súllyal született, már az is kockázati tényező lehet. 


Forrás: http://www.macosz.hu/uj-terapias-eljarasok-cukorbetegseg-kezelese.html
2016 ÁPR 08 15:50:29/