Úszás és búvárkodás: hogyan védjük meg fülünket?
A fülünk veszélyben van a víz alatt, mert növekszik a nyomás. A búvárok tudják ezt, és megvédik magukat.

Azonban nagyon kevesen tudják, hogy egy merülés egy olimpiai úszómedence aljára, azaz 3 méter elég lehet, hogy kárt okozzon a dobhártyában.

Tehát mielőtt merülne, forduljon fül-orr-gégészhez.

 

3 métertől veszélyben a fül

 A nyomásnövekedés a merülés során jól ismert a búvárok körében, 1 barral növekszik 10 méterenként. Ne feledjük, hogy 3 méter mélyen, a nyomás már elegendő ahhoz, hogy súlyosan károsítsa a fület.

Más szóval, a búvárpalackkal úszók nem az egyetlenek, akiket érint ez a probléma. Műugrók vagy szabadtüdős úszók az ő figyelmüket is fel kell hívni.

Az orvosok fül-orr-gégészeti barotraumáról beszélnek, amely lehet egyszerű ödéma, a közép-vagy belső fülben, mint például a fülgyulladás vagy akár a dobhártya perforáció.

 

Merülés közben a fül kiegyensúlyozása

Vízbe merüléskor a fülben lévő levegő nyomása csökkenő, és deformálja a dobhártyát. Annak elkerülése érdekében, hogy a fájdalmat és a szakadást elkerülje, a búvárnak levegőt kell juttatnia az Eustach-kürtön keresztül a középfülbe.

Ez a kiegyensúlyozási technika, a legismertebb fajtája, ha zárt szájjal és befogott orral könnyedén levegőt fújunk az orrunkba.

Felfelé, a fordítottja történik, de a tudatos kiegyensúlyozás nem szükséges.

 

A búvárkodás ellenjavallatai

Víz alatti tevékenység ellenjavallt azoknak, akik nem tudják kiegyensúlyozni a nyomást a középfülben.

Valamint hagyományosan ellenjavallt azoknak, aki dobhártya perforáció következtében halláscsökkenéstől szenvednek, vagy a halláscsökkenésük nagyobb, mint 30%.

 

Érzékeny emberek

Az ellenjavallatok mellett, tudni kell, hogy vannak, akik érzékenyebbek, mint mások a nyomás okozta traumára, akiknek nehézséget okoz a nyomás kiegyensúlyozás. Például abban az esetben, ha az Eustach-kürt nagyon szűk vagy orrsövény ferdülés esetén. 


Forrás: www.e-sante.fr