Vakságot okozhat, ha kontaktlencsében alszunk
A kontaktlencse által okozott fertőzések ötöde maradandó károsodást okoz a szemnek. Ezek a problémák minden esetben a nem megfelelő higiénés körülmények és a lustaság miatt következnek be, s többnyire egyszerűen elkerülhetők volnának.

Egy friss amerikai kutatás szerint a kontaktlencse által okozott szemfertőzések ötöde károsodáshoz vezet. Az évi 1075 fertőzés több mint negyede a figyelmeztetések ellenére a kontaktlencsét viselő személy rossz higiénés körülményeiből és lustaságából fakad.


Ezek között az aggasztó problémák között szerepel az, ha valaki kontaktlencsében alszik, ami a fertőzések kockázatát nyolcszorosára növeli, de az is problémát jelent, ha tovább viseli az ember a lencsét a megengedettnél. További probléma, ha valaki csapvízzel tisztítja a lencsét, illetve abban úszik.


Michael Belch, az amerikai CDCD munkatársa hangsúlyozta, hogy a kontaktlencse egy biztonságos és hatékony formája a látáskorrekciónak, amennyiben megfelelően használjuk, de a nem megfelelő alkalmazás akár vakságot is okozhat egyes esetekben.


A szakember szerint ugyan kevesen vannak, akik súlyos problémákkal kényszerülnek szembenézni a kontaktlencse nem megfelelő használata miatt, ez ugyanakkor mindenki számára figyelmeztetést jelent, hogy jobban ügyeljen a megfelelő higiéniára és az alapszabályok betartására.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 31 09:00:00/